Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Beroendeframkallande substanser i choklad

Chocolism är ett så kallat teleskopord som bildats av de två orden choklad och alkoholism och skulle kunna översättas till chokladberoende. Många påstår, mer eller mindre befogat, att det finns ett sådant beroende och att man vid frånvaro av intag av choklad kan få samma typ av abstinensbesvär som vid alkoholism eller narkomani.

Det finns flera beroendeframkallande substanser i choklad:

Socker, i varierande grad.

Theobromin; en bitter flyktig alkaloid som påminner om kaffein och finns i större utsträckning desto mörkare chokladen är. Theobromin har uppiggande och urindrivande effekt samt förmåga att vidga blodkärl, vilket kan lindra högt blodtryck och ha en avslappnande inverkan på musklerna vid luftrören. Theobromin är mycket giftigt för flertalet djur, då de saknar det enzym som krävs för att bryta ned ämnet. Exempelvis kan 100g choklad med hög kakaohalt vara tillräckligt för att döda en liten hund. Så se upp vad ni matar era älsklingar med!

Theobromin

Anandamid; som är en kroppsegen cannabinoid (en cannabinoid är en grupp ämnen som aktiverar samma receptorer i cellen som exempelvis cannabis). Finns dock endast i mycket små kvantiteter i kakaobönan.

Anandamid

Tryptofan; en aminosyra som alltså utgör byggsten i ett protein. Är en av de essentiella aminosyrorna, vilket innebär att kroppen ej kan bilda denna aminosyra själv. oort cloud Tryptofan är även ett slags förstadium till serotonin, en signalsubstans som till 90% finns i mag- och tarmsystemet men även har viktiga funktioner i hjärnan. Störd serotoninbalans sägs vara en av orsakerna bakom en rad psykiska åkommor såsom manodepressiv.

Tryptophan

Fenetylamin; en signalsubstans som bidrar bland annat till bildandet av amfetamin. Beskrivs ofta som en ”kärlekskemikalie”, men bryts ned snabbt och är inte klassat som en hälsoskadlig substans.

Fenetylamin

« »

2 kommentarer till “Beroendeframkallande substanser i choklad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *