Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Chokladhistoria del 1: Det bruna guldet

Chokladens exakta ursprung är höjt i dunkel, men kakaoträdet tros härstamma från Amazondeltat och ska ha förts till Yucatán av Mayafolket runt 600 f Kr. Ursprungligen tillgodogjorde man sig antagligen huvudsakligen det fruktkött som omger bönorna, och det användes bland annat till att göra dryck. Bönorna kom även snart att användas som betalningsmedel.

image34
Vad som finns kvar av Mayafolkets pyramider.

Det finns en gammal legend om den dubbelsidige Quetzalcoatl, ”fjäderormen”. Quetzalcoatl var både vindens, morgonstjärnans och handelns gud i det gamla Mexico, och en historisk härskare – Quetzalcoatl var nämligen namnet på toltekernas kejsare i det sägenomspunna Tula. Quetzalcoatl anses ha skapat jorden och människorna ur kaos. Människorna dyrkade ett träd som kallades Cachuaquahitl och var en källa till styrka och rikedom; av dess frukter kunde man tillreda gudarnas dryck, som alltså tolkas ha varit en kakaodryck. Quetzalcoatl reste sedan österut på en flotte av sammanflätade ormar men svor att återvända i en annan tid och en annan skepnad. Ända sedan dess har mayafolket, toltekerna och även aztekerna väntat tålmodigt på gudens återkomst och under tiden dyrkat kakaon.

Omkring 600 e Kr började Mayafolket att emigrera från sitt ursprungliga habitat i Centralamerika till övriga Sydamerika och tog då med sig det bruna guldet. Kakaobönan kom nu att bli en värdefull bytesvara i Central- och Sydamerika och i princip ett riktigt betalningsmedel. Under de kommande seklerna försvagades Mayafolket något enormt, bland annat på grund av överbefolkning, vilket ledde till att de år 1200 kunde besegras av Aztekerna. Kakaon kom då att bli ett av krigsbytena.

Ordet chocolatl eller xocoatl kommer från ”bittert vatten” på aztekernas språk nahuati. På mayaspråk betyder det istället ”hett vatten”. Choklad kan även anses vara en sammanslagning av ”choco-chocoljudet” som uppkom vid malningen och ”atl” som betyder ”vatten”. När det gäller ordet ”kakao”, anser man att det kommer från aztekernas ”cacahuatle” som motsvaras av ”kakaw” från olmekcivilisationen”.

Spännande fortsättning i nästa del: Christoffer Columbus upptäcker det bruna guldet som snart når Europa.

Källor: Chokladsajten, Wikipedia.
Bild: http://www.djingiskhan.se

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *