Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Blir man tjock av choklad?

”Hur kan en chokladask på 1 kg få en kvinna att gå upp 5 kg?”

”Ödet formar våra liv, chokladen våra midjor.”

Dessa två välkända chokladcitat är vandrande exempel på den allmänna uppfattning som råder idag, nämligen att ’äta choklad = bli fet’. Jag hade därför tänkt att titta lite närmare på huruvida det faktiskt ligger någon sanning i detta eller inte!

Så, hur ligger det till egentligen – blir man tjock av choklad?

Först och främst måste vi klargöra en sak: Du går upp i vikt / lagrar fett om du får i dig fler kalorier än du gör av med. Detta gäller oavsett av vilken slags kalorier du får i dig. Du kan leva en diet på enbart sallad, men om du äter fler kalorier än du förbränner så går du upp i vikt. Skillnaden mellan choklad och sallad är att choklad är betydligt kaloririkare och därmed enklare att överdosera.

Vad som sedan kan diskuteras är chokladens kaloriinnehåll. Detta beror naturligtvis på vilken typ av choklad det är. Kakao i sig är extremt kalorifattigt och har för övrigt beskrivits som ”världens nyttigaste frukt”. De kalorier du får i dig när du äter choklad kommer ifrån det fett och socker som tillsatts chokladen. Du blir alltså mycket lättare tjock av mjölkchoklad än av mörk choklad. Om vi dessutom skulle prata om ren choklad, är det omöjligt att äta såpass mycket att man skulle bli tjock, kroppen säger emot tidigare.

Människokroppen tar ogärna upp kakaosmör utan det har istället en laxerande effekt. Jag skulle således vilja kalla choklad bra kalorier. För övrigt stimulerar Theobrominet i chokladen till högre förbränning. = Choklad är rena bantningskuren!

Källor

http://www.chokladprovning.com/choklad_halsa.htm
http://hem.bredband.net/marloy/choklad.htm
http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=3&art=295

Ps. Det har kommit till min kännedom att bland annat Livsmedelsverket inte riktigt skulle hålla med om budskapet i denna text men du väljer ju själv vem du vill tro på. 😛

« »

2 kommentarer till “Blir man tjock av choklad?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *