Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Sekvensering av kakaobönans genom på g


Det har rapporterats att den amerikanska godisjätten Mars något otippat har gått ihop med IBM samt den amerikanska regeringen i ett projekt som går ut på att sekvensera kakaobönans genom.

Allt levande styrs ju som bekant av DNA. DNA är en dubbelformad helix, ungefär som en tvinnad repstege. Själva informationen sitter i pinnarna/trappstegen, eller rättare sagt deras ordning. Varje trappsteg består av två stycken kvävebaser, nukleoider, och de kan sammankopplas så att fyra olika ”trappsteg” erhålls. Det finurliga med dessa är att det är samma kvävebaser/nukleoider som förekommer hos allt levande. (Detta är anledningen att man kan plantera in gener från grisar i bakterier, eller att man kan jämföra hur mycket människan procentuellt sett är lik en potatis!) Ordningen på dessa bestämmer  sedan vilka protein som skall syntetiseras, vilket ger cellen egenskaper. Det man vill göra med kakaobönans genom är alltså att utröna exakt i vilken ordning dessa kvävebaser förekommer.

Mars, som har investerat 10 miljoner dollar i projektet, hoppas antagligen på att i framtiden kunna modifiera genomet för att framställa en godare, mer tålig och mer lättodlad kakaosort. Detta skulle i sin tur få ned produktionskostnaderna och därmed försäljningskostnaderna,  vilket skulle vara mycket positivt med tanke på att kakaopriset stigit med nästan 50% under det senaste året på grund av minskande lager.

Källa: FoodNavigator.com

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *