Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Saras kokosrutor

Idag har jag bakat Saras kokosrutor! De är kanske för några av er mer kända som kärleksmums? Eller finns det rentav någon skillnad mellan Saras kokosrutor och kärleksmums? Receptet kommer från en av mina favorit-bakböcker: ”Stora boken om bakning” från Ica Förlag.

Du behöver

150 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl socker
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Glasyr

60 g margarin eller smör
3 ½ dl florsocker
4 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Garnering

kokos

Gör så här

1. Smält matfettet och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Tillsätt mjölken omväxlande med mjölet som blandats med bakpulvret. Rör också i vaniljsockret och kakaon. Vänd till sist i matfettet.
4. Häll smeten i en välsmord långpanna (ca 25×35 cm).
5. Grädda kakaon i nedre halvan av ugnen på 175-200 grader i cirka 30 minuter. Kolla med en tandpetare eller annan sticka att kakan inte är kladdig.
6. Smält matfettet till glasyren. Sikta ned florsockret samt tillsätt övriga ingredienser. Rör samman till en smidig glasyr. Bonustips: Om du inte har något florsocker så fungerar det att tillsätta maizenamjöl och koka upp glasyren för att få till den trögare konsistensen. Florsocker är dock att föredra!
7. Bred glasyren över kakan medan den ännu är varm. Strö över kokosen.

Omdöme

Den här kakan har min mamma gjort till festligare tillfällen så långt jag kan minnas. Och det är en god kaka, men personligen är jag inte så mycket för den här typen av ”torrare”/smuligare kakor. Jag gillar mer det kladdiga. Därför tycker jag också att glasyren är det allra smakligaste med denna!

Svårighetsgrad

Ganska lätt. Följer du bara receptet, så är det svårt att misslyckas.

Tidsåtgång

Cirka 45 minuter.

Betyg

3 av 5. Till kakans fördel ligger den smaskiga glasyren. Däremot dras betyget ned något av smuligheten. Även om jag vet att det är ”by design” / ska vara så.

saras kokosrutor
saras kokosrutor

« »

9 kommentarer till “Saras kokosrutor

  1. Hittade bloggen när jag letade efter recept på glasyren till Saras kokosrutor. Måste bara tipsa om att göra sin riktiga favoritchokladkaka och använda glasyren till den istället. Så får man det göttigaste. Skön blogg förresten!

  2. Yip!
    Jag och min assistent bakade dessa i går och de blev mycket bra!
    Tack för detta fina recept! =^_^=
    Bilder på min blogg! ^.^
    Mvh: Smirre

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *