Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Irland

Bristen på uppdateringar här på Chokladbloggen under den senaste veckan har berott på en utlandsvistelse. Jag har närmare bestämt varit på Irland! Här kommer en chokladrapport från resan.

Choklad i matvarubunker på Irland

Vanliga chokladkakor är högst ovanligt i irländska matvarubutiker. I bästa fall kan du finna blockchoklad eller olika typer av sexchoklader. Däremot finns det betydligt fler specialiserade chokladbutiker än i Sverige. Deras choklad håller såklart mycket hög kvalitet. Men även om de finns i större utsträckning än i Sverige, är det inte direkt så att du kan kila in i en kvällsöppen butik och få tag på en chokladkaka i kvarteret klockan 23:17.

Polsk choklad på Irland

Något kanske inte alla visste var att det har varit väldigt stor polsk invandring till Irland under vissa tider. Det sägs att så mycket som en miljon av Irlands fem miljoner invånare utgörs av invandrade polacker. Därför finns det gott om polska livsmedelsbutiker med polsk choklad. Polsk choklad håller generellt sett hög kvalitet och rekommenderas verkligen! Ett hett tips om du är i jakt på choklad är alltså att våga dig in i en så kallad Polskie Sklep.

Fika

På Irländska landsbygden är det fattigt med fik. Irland är snarare pubarnas land. Däremot finns det gott om fik i Dublin, och särskilt i området kring Temple Bar, strax söder om River Liffey. Även i andra större städer som t ex Cork finns det vettiga fik. I princip alla fik har ordentliga chokladalternativ som är genomgående mycket aptitliga. Av okänd anledning gillar de dock att lägga valnöter i alla sina brownies!

L.A. Bagels & Coffee, Cork

L.A. Bagels & Coffee ligger på Oliver Plunkett Street i Cork. Caféet i sig var ganska dåligt med dålig service och mindre lyckad varm choklad (hej automatkaffe!). Men denna brownie hade den underbaraste perfektaste konsistensen. Som en perfekt lyckad kladdkaka. Dock något söt.

La Bagels & Café i Cork, Irland La Bagels & Café i Cork, Irland

SoHo, Cork

På den hippa resturangen SoHo i Cork åt jag denna ”Flourless Pressed Chocolate Cake”. Kakan var oerhört kompakt och, håll i er nu, jag lyckades inte äta upp hela. Chokladsmaken var dock underbar och jag grät inombords när kyparen bar iväg tallriken.

Flourless pressed cake på Soho Café, Cork, Irland

Queen of Tarts, Dublin

Queen of Tarts på Dame Street i Dublin är ett mycket känt kafé med alla möjliga sorters prisbelönta tårtor. De har dock tyvärr ganska dåligt chokladutbud. Denna chocolate brownie med valnötter (självklart…) var dock en av de godaste brownies jag någonsin ätit! Den var inte för söt utan hade en riktigt rustik chokladsmak. Även grädden var god och kändes inte sur som på så många andra ställen.

Chocolate Brownie på Queen of Tarts, Dublin, Irland

Butler’s Chocolate

Främst i Dublin men även i andra delar av Irland finns även en kedja vid namn Butler’s Chocolate. Denna kedja har filialer på Dublin Airport, i hela Dublin (ett par caféer och ett par takeaway-ställen), och på ett par andra ställen på Irland. På Butler’s Chocolate intogs varm choklad och självklart brownie. Den varma chokladen var helt ljuvlig. Brownien, däremot? Den kom i plastförpackning och smakade därefter. Trist och märkligt. Trevligt är dock att man får med små chokladpraliner vid köp av kaffe. Och pralinerna – de var helt fantastiska.

På Butler’s inhandlades även en chokladkaka men recension av denna skall komma i annat inlägg.

Varm choklad på Butler's Chocolate i Dublin, Irland Brownie på Butler's Chocolate i Dublin, Irland

 

Ska du ut och resa snart? Tänk på:

There’s chocolate everywhere. You just need to know where to search.

« »

2 kommentarer till “Irland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *