Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Stigande priser plågar chokladindustrin

Kakaopriserna har stigit hejdlöst sedan 06/07. I juni 2008 hade priserna nästan fördubblats jämfört med ett par år tidigare. Två gånger under den gångna sommaren har priserna sjunkit tack vare regulationer från investerare – bara för att nästan omedelbart skjuta i höjden igen.

Detta ger såklart drastiskt minskade intäkter för både små och stora konfektyrföretag. Företagen har olika sätt att tackla det här. Ett exempel är Mars projekt för sekvensering av kåkaobönäns genom. Men den vanligaste strategin är tyvärr att höja priserna, eller att ersätta ingredienser med billigare varianter. Exempelvis har Hershey & Co. ersatt en viss del kakaosmör i sina produkter med vegetabilisk olja.

Hur detta kommer utveckla sig är svårt att förutsäga.  Men troligt är att priserna kommer fortsätta stiga, och då får vi hoppas att konfektyrbolagen utvecklar ordentliga krisstrategier!

Källa: The Wall Street Journal, FoodNavigator.com

« »

4 kommentarer till “Stigande priser plågar chokladindustrin

 1. Tack för en trevlig blogg och ett mycket intressant inlägg.

  Det finns dock en annan sida av myntet i denna debatt som jag gärna lyfter fram. Ett citat från 2006 på Rättvisemärkts hemsida tydliggör detta.

  Publicerad: 2006-02-23, Rattvisemarkt.se

  ”Likt många andra råvaror har världsmarknadspriset på kakao fallit under de senaste årtiondena, vilket resulterat i att kakao-odlarna fått allt sämre möjligheter att kunna försörja sig på sitt arbete. Odlarna betalas ofta priser som understiger kostnaden för själva produktionen vilket innebär stora svårigheter att upprätthålla en dräglig levnadsstandard för sig själv och sin familj.”

  Som sagt, en annan sida av myntet bara…

  Mvh Lars

  http://www.theobromatastings.se

 2. Va roligt, det ser jag fram emot. Och även annat du skriver om.

  Kika gärna in på vår blogg om ekologisk och annan certifierad choklad. Tror säkert vi kan ha nytta av varandras kompetens.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *