Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Chokladmuffins med fudgetäcke och nonstop

Idag har jag bakat chokladmuffins med fudgetäcke och nonstop. Receptet kommer ursprungligen från Kraft Foods via Dagens Muffin men jag var tvungen att modifiera det en del pga brist på vissa livsmedel här hemma.

Du behöver

Till 12 st muffins

1 3/4 dl standardmjölk
30 g finhackad choklad
2 msk kakao
1 1/2 dl strösocker
60 g osaltat smör, rumsvarmt
1/2 tsk vaniljsocker
1 stort ägg, vispat
2 1/2 dl extra fint vetemjöl (eller vanligt vetemjöl blandat med 1 1/2 tsk bakpulver) jag hade vanligt vetemjöl med bakpulver

Fudgetäcke

100 g finhackad choklad, mörk
1 tsk farinsocker
25 g osaltat smör, rumsvarmt
Marabou Non Stop

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Värm mjölken i en kastrull tills den är skållhet men inte börjat koka. Lägg chokladen och en tredjedel av sockret i en skål och häll över den heta mjölken.070-463
Rör om tills smeten är slät och chokladen smält. Låt svalna.
3. Vispa smöret, vaniljsockret och resten av strösockret med en elvisp eller träsked i en skål, tills smeten är ljus och luftig. Vispa ner ägget däri, lite i taget. Rör ned chokladsmeten varvat med mjölet och kakaon i omgångar.
4. Fyll pappersformar till hälften med den släta, tjocka smeten. Grädda 15-18 min eller tills kakorna höjt sig och fjädrar lite när man trycker lätt på dem med fingret. Låt dem svalna på galler.

Till fudgetäcket

Lägg chokladen i en värmetålig skål över en kastrull med kokhett vatten och smält försiktigt. Lyft bort skålen, rör ner farinsocker och smör. Låt smeten svalna när den blivit slät, rör om då och då. När smeten blivit tjock och är på väg att stelna doppar du kakorna i smeten (eller bred ut den) så att de får ett tjockt fudgetäcke.

Tryck dit Non Stop och låt fudgetäcket stelna.

Omdöme

Pga bakpulvret växte mina muffins väldigt och det blev jättesvårt (och kladdigt!) med fudgetäcket som rann och nonstopen som ramlade. De var alltså väldigt omständiga och kladdiga men i övrigt väldigt goda!

Svårighetsgrad

Medel – lite pilligt, men inte övermäktigt.

Tid

40-50 minuter

Smak

4 av 5! Mycket goda smaker men som sagt lite pilligt att få till och även att äta.

Chokladmuffins med fudgetäcke och nonstop

Chokladmuffins med fudgetäcke och nonstop

« »

6 kommentarer till “Chokladmuffins med fudgetäcke och nonstop

  1. Hejsan, ville bara skriva och berätta att jag bakade de här muffinsarna härom dagen. Och de blev en stor hit! Ska nu baka dem till en 50tals fest :-). Så tack så mycket för receptet!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *