Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

”Chokladpassion” av Jan Hedh

Här kommer något lite nytt, nämligen en recension av en bok om choklad! (Utbudet av chokladböcker är ju minst sagt stort för tillfället, för att inte tala om antalet mattidningar med chokladspecial. Choklad är helt klart på modet!)

ISBN: 91-518-4130-4

Baksidestext:

Chokladpassion innehåller alla tänkbara läckerheter man kan laga med choklad. Här finns recept på praliner med ljuvliga fyllningar, chokladsmåbröd, tårtor, pajer och bakelser, mousser, varma chokladdesserter och läckra chokladdrycker, ja till och med förslag på varmrätter kryddade med choklad.

Författaren Jan Hedh är vår främste chokladexpert. Han är också konditormästare och VM-medaljör. Här har han samlat sitt stora kunnande om choklad. Alla recept har utförliga anvisningar steg för steg och författaren lär ut tekniker om hanteringen av choklad för bästa möjliga resultat. Han ger också råd om hur den kan avnjutas på olika sätt.

Mycket inspiration har han hämtat utomlands – från Schweiz, Frankrike och Italien. Jan Hedh är verksam som konsult och efterfrågad såväl i Sverige som internationellt. Tidigare har han givit ut boken ’Desserter’.

Omdöme:

Boken är stor, fin, glansig. Det verkar lovande. De första tio-tal sidorna behandlar vägen från kakao till choklad, chokladens historia, kakaoträdet, kakaobönorna, et cetera, helt enkelt sådant som egentligen ingen är särskilt intresserad av men som ändå känns obligatoriskt både i en chokladbok och en chokladblogg för den delen.

Resterande dryga 230 sidor fokuseras på recept, med tonvikt på olika sorters praliner och tryfflar. Fotografierna (Klas Andersson) får det minst sagt att vattnas i munnen, men recepten känns alltför krångliga. De flesta ska ha en mängd olika specialingredienser och ofta bisarra mängder socker och smör, vilket är varför jag inte kom mig för att faktiskt prova något av recepten. En dessert som tar två dagar att göra känns inte som något för mig, helt enkelt…

Chokladpassion är en enorm inspirationskälla, men det känns inte som att publiken är medelsvensson som har en halvtimme över på kvällen. Den är snarare menad åt en entusiast som har tid och ork att lägga ned mängder med energi på att jaga specialingredienser och baka avancerade skapelser.

Men du och jag, vi som inte har den tiden och orken (för entusiaster är vi väl ändå), vi kan ju alltid drömma…

Inköpsställen: De flesta bokhandlar.
Ca-pris: Billgast enligt Prisjakt.nu är CDON.com, där man kan få den för 89:- (118:- inkl frakt).  I bokhandel lär den kosta det tredubbla.

Betyg: ♣♣♣

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *