Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Too much of everything is poison

Du som undrade över hur jag kan äta så mycket choklad utan att ha problem med vikten. This is for you!

I gymnasiet hade jag en mycket vis lärare i fysik. Lektionerna kantades inte enbart av långa monologer om flygplansmotorer och elektriska fält, utan ibland även lite livskunskap.
En lektion blev det en liten miniföreläsning om sunda matvanor. Too much of everything is poison, sade min visa fysiklärare och det anser jag är den ultimata dieten. Jag tror helt enkelt inte man blir fet av att äta lite choklad några gånger i veckan – jag tror att man blir fet av att äta mycket fulchoklad varje dag.

Det snackas grymt om huruvida man faktiskt blir fet av choklad eller inte, forskning hit, forskning dit, mina egna betraktelser och slutsatser är som följer;
♣ Är man ung, tränar och har bra gener blir man inte fet av choklad oavsett hur mycket choklad man äter. Den här gruppen tillhör jag. Än så länge.
Om man inte tillhör ovanstående grupp blir man inte fet av choklad så länge man äter med måtta.

Om vi tänker naturvetenskapligt – hur mycket väger en chokladpralin? 50 gram, max? Då är det ju omöjligt att gå upp mer än 50 gram av den. Hur skulle det gå till?

Jag äter inte choklad varje dag. Jag anser inte att man måste frossa i choklad varje dag för att kalla sig en sann chokladälskare. Jag har minst tre godisfria dagar i veckan och övriga dagar blir det väl en fika-portion (en skål glass, en chokladboll, en cookie) + lite extra choklad. Det funkar för mig, har man lätt att gå upp i vikt kanske man bör skära ned till en gång i veckan. Men lite choklad, det kan alla äta (så länge man inte är allergisk…).

För övrigt är det inte chokladen i sig du går upp av. Den där chokladbollen (hehe, negerboll! NEGERboll! man måste ju provocera lite) består väl i runda slängar av hälften smör och en fjärdedel socker. Och en 200g marabou-kaka, undrar just hur mycket smör och socker den innehåller? DET är vad ni går upp i vikt av gott folk, inte chokladen. Choklad har oförtjänt dåligt rykte pga att den alltid figurerar i onyttiga kombinationer.

Äh. What the heck. Jag tror inte på att leva som en asket och så länge mitt arsle vägrar lägga på sig något fett så äter jag vad jag vill. Ja, förutom de där tre godisfria dagarna. Det är för mina blodkärl, jag vill helst inte ha dem helt förstörda. Ateroskleros kallas det, åderförkalkning som vissa säger. Inte att leka med. Därför tror jag vi alla behöver vila våra blodkärl ibland. Även vi chokladälskare.

Min poäng:
♣ Jag har grymma gener och går aldrig upp i vikt.
♣ Jag äter inte så mycket godis man skulle kunna tro bara för att jag har en chokladblogg.

« »

1 kommentar till “Too much of everything is poison

  1. Gud vad många bra tips jag fått bara genom att läsa igenom dina produktrecensioner. Man blir riktigt sugen på en bit choklad. Synd att mitt alltid tar slut så fort xP

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *