Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Hur bitter är chokladen?

När jag var på chokladprovningen hos Chokladbutiken.se påmindes jag om det här med bitterhet och choklad och hur det funkar. Gemene man tänker ju oftast att ju högre kakaohalt, desto bittrare choklad. Men så är inte nödvändigtvis fallet!

Bitterheten beror till stor del på vilken kakaoböna chokladen är gjord på. Det finns tre olika kakaosorter:

Criollo, som är den finaste kakaosorten. Denna planta är dock väldigt känslig och skördar förstörs lätt vilket gör att priset skjuter i höjden.

Forastero är en tåligare kakaosort vilket leder till billigare pris, men bönorna är mycket bittrare. Denna utgör drygt 80% av världsproduktionen.

Trinitario är en korsning mellan Criollo och Forastero; ganska fin men också ganska känslig.

Den vanliga chokladen du köper på ICA (eller Coop) är alltid gjord på Forasterobönor. Till och med av den choklad du köper i fina chokladbutiker är det väldigt få som är gjorda på enbart Criollo, då det höga kilopriset gör att den främst används för att blanda ut andra kakaosorter.

En lågkvalitativ chokladkaka på säg 65% som du köper i din matbutik kan upplevas som mycket bittrare än en 80%-ig choklad av en finare böna.

« »

2 kommentarer till “Hur bitter är chokladen?

  1. Hej!

    Jag undrar vilken som är den viktigaste kvalitetsindikatorn för choklad? Att döma av marknadsföringen får man ju direkt för sig att det skulle vara kakaohalten (står ju t ex nästan alltid på omslaget). Man får då för sig att 70% är bättre än 65% osv. Vilken sanningshalt finns i detta?

    Mvh Per

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *