Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Kanelskorpor

 

Receptet kommer från boken Mitt eget kafé av Mia Öhrn.

Deg:
100 g rumsvarmt smör eller margarin
3/4 dl strösocker
1 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl mjölk

Fyllning: (obs att denna är dubbel sats mot vad som anges i orginalreceptet, tyckte det var alldeles för lite fyllning)
100 g rumsvarmt smör
2 tsk kanel
4 tsk kakao
4 msk strösocker

Börja med degen. Rör smöret mjukt tillsammans med strösockret. Tillsätt ägget. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner i smörsmeten. Blanda till en grynig massa. Rör ner mjölken och knåda ihop till en deg.

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.

Dela degen i två bitar och kavla ut vardera bit ganska tunt till en långslmal degplatta. Bred på fyllningen i ett jämnt lager och rulla ihop till långsmala rullar. Lägg rullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till dem lätt. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna i några minuter och skär sedan till tunna skorpor på snedden.

Lägg skorporna med snittytan upp på plåtar klädda med bakplåtspapper. Rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader i knappt 8 minuter tills de har blivit gyllenbruna på både ovan- och undersidan. Låt svalna och torka lite på plåten.


Kul att baka något som är lite annorlunda än min vanliga ”bakrepertoar” eller vad man nu ska säga. Ni som varit med ett tag vet kanske att jag är ett stort fan av choklad i kombination till kanel, gillar till exempel att smaksätta varm choklad med kanel och så älskar jag de där chokladöverdragna mandlarna som är doppade i kanel. Därmed var även denna en hit! Kan även tänka mig att det vore gott i ”vanliga” kanelbullar. Variationsmöjligheterna i skorporna är oändliga, jag funderar på hackad choklad i degen? Tyckte nämligen det var lite lite choklad (då har jag ändå dubblerat satsen fyllning i min version av receptet!). Jag hade lite svårt att få till den riktiga ”skorpiga” känslan i dessa, utan de blev lite sega. Kanske stelnar efter ett tag. Gott hur som helst!

« »

1 kommentar till “Kanelskorpor

Lämna ett svar till Bakverk och Fikastunder.. Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *