Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Wannabe-Delicato-chokladbollar

Ny månad = ett nytt bidrag till Söta Sakers månatliga utmaning Månadens sötsak! I mars är temat ”personligt” och tanken är att man ska bidra med något som ligger en lite extra varmt om hjärtat. Både jag och Elena har sedan länge en stor svaghet för just Delicato-chokladbollar och vi tänkte därför försöka oss på att efterlikna dessa! Ett recept har cirkulerat på internet ett tag men det verkar vara borttaget, och de andra recept som vi hittade hade uppenbara fel (typ ”1 tsk kakao” – yeah right!). Vi utgick dock ifrån denna och modifierade lite efter vårt egna sunda förnuft.

3 dl havregryn
100 gr rumsvarmt smör
0,7dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
1 msk grädde
Kokos
ca 50 g mörk choklad

Mixa havregrynen till ett mjöl. Man kan t ex använda en mixer; vi hade dock bara en stavmixer men det gick bra ändå (man fick tänka på att täcka över bunken ordentligt bara för annars flyger det åt alla håll :P).

Vispa smör och socker ordentligt. Tillsätt vaniljsocker och kakao under vispning.

Häll i hälften av havregrynsmjölet, sedan drygt en msk flytande (ej vispad) grädde och sedan resten av havregrynsmjölet. Vispa ihop ordentligt.

Låt smeten stå kall en stund. Smält sedan chokladen i vattenbad. Forma smeten till lagom stora bollar, rulla i den smälta chokladen och sedan i kokoset. Här blir det lätt väldigt kladdigt om man inte har rutin eller bra verktyg (vilket vi inte har), så det är lite pyssligt!

Ställ sedan in i kylen i några timmar att svalna. Chokladen ska helst stelna helt.

Det här blev supergott! Det blev inte exakt som Delicatos, men konsistensen blev väldigt lik eftersom vi mixade havremjölet. Nytt och kul sätt att göra chokladbollar 😀

« »

8 kommentarer till “Wannabe-Delicato-chokladbollar

  1. Behövs det inte även lite kaffesmak för att de ska smaka som riktiga Delicatobollar? Jag tycker nämligen att mockaaromen i dem brukar vara relativt framträdande. 🙂 I övrigt så kan jag tänka mig att detta recept åtminstone blir mycket mer likt Delicatobollarna än när man gör chokladbollar på traditionellt vis, eftersom ni mixade havregrynen och doppade dem i smält choklad. 😀 Tack så mycket för receptet! Jag ska nog testa det någon gång (men då även tillsätta lite kaffe).

  2. Ååå så gott det där ser ut!! Jag älskar också delicato men tyvärr så får jag inte äta dem numer, tål inte havre riktigt bra. Men ska nog försöka mig på nån variant med bovetgryn istället 🙂

  3. Låter super! Har aldrig testat att doppa i choklad 🙂 jag brukar ta florsocker istället för vanligt socker.. Har du provat det nånn gång? De blir så himla bra 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *