Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Vit chokladmousse-tårta med limemarinerade jordgubbar

Jag har länge varit sugen på att ge mig på att baka en tårta. Det har dock aldrig riktigt blivit tillfälle; för det måste ju liksom ske i samband med någon slags bjudning, för jag kan ju inte gärna äta upp hela tårtan själv. Men nu till familjens påskmiddag på Påskdagen bestämde jag mig för att göra slag i saken och erbjuda mig att stå för efterrätten. Jag ville baka något med choklad, och lite vårigt, så valet föll på en moussetårta med limemarinerade jordgubbar. Receptet är ett kombination av detta och detta!

Du behöver:

Botten:
300g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Moussen:
3 dl vispgrädde
2 äggulor
200g vit choklad (jag brukar använda vit blockchoklad från Odense, tycker alla deras blockchoklader är superbra!)

Limemarinerade jordgubbar:
ca 250g jordgubbar (jag använde lite mer men det var nästan svårt att få plats med alla på tårtan :P)
2 lime
2 msk honung

Gör så här:

 1. Riv mandelmassan. Rör ned ägg och kakao och blanda väl så att det inte finns några klumpar (lätt hänt med mandelmassan).
 2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 27 cm i diameter.
 3. Häll smeten i formen. Den är väldigt trögflytande så rinner inte ut så bra, så se till att bre ut den över hela botten så att det inte lämnas ett mellanrum mot kanten.
 4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 170 grader.
 5. När kakan är färdig, låt den kallna. Tag loss den från formen, diska formen (för att inte rester av ströbröd ska hamna på moussen) och lägg tillbaka kakan.
 6. Nu börjar vi med moussen. Smält den vita chokladen i vattenbad.
 7. Vispa grädden och äggulorna separat. Tillsätt den smälta chokladen till äggulorna under kraftig omrörning och sedan grädden.
 8. Häll ut moussen över kakan i formen. Täck över med plastfilm och ställ in i frysen i 3 timmar. (Om du behöver förvara den längre än så kan du förvara den i kylskåp, men den bör förvaras några timmar i frysen innan servering då moussen annars blir väldigt rinnig.)
 9. Nu ska vi förbereda limemarinaden till toppingen. Börja med att riva skalet av de två limefrukterna. Pressa sedan ur all juice.
 10. Blanda tillsammans med honungen i en skål.
 11. Skiva jordgubbarna och lägg i skålen. Rör om.
 12. Låt stå i kylskåpet; gärna i några timmar men minst 15 minuter.
 13. Precis innan servering: Sila bort marinaden från jordgubbarna (du kan dock spara den och göra saft eller något för den är väldigt god!) och garnera tårtan.

Eftersom jag inte gjorde klart tårtan förrän på plats (där vi skulle äta middag) så glömde jag helt bort att ta några fina bilder. Jag lyckades dock knipa en mobilbild på den lilla bit som var kvar efter fikat.

Så, ett omdöme då? Jag är supernöjd med den här tårtan, jag har aldrig bakat något liknande (har gjort lite mousser förut bara men aldrig på tårta) men det blev verkligen supergott. Fick mycket komplimanger från gästerna också! Särskilt gott blev det med de limemarinerade jordgubbarna som kompletterar den vita chokladmoussen väldigt bra då de ger en syrlighet och friska till moussen som ensam är mycket mäktig och tung.

Det är ju ett antal steg i bakningen och man behöver vara ganska noggrann och tålmodig för att det ska bli bra, men så länge man är det så tycker jag inte att det var överdrivet svårt. Så så länge man har tålamodet och tiden så borde vem som helst kunna klara av denna!

Jag har funderat lite över hur tårtan bör förvaras. Eftersom jag gjorde allt utom garneringen lite över ett dygn innan den skulle serveras, trodde jag att den skulle kunna stå och stelna i kylskåpet (över 24 timmar). När jag tittade på den på morgonen vid dagen för servering var dock moussen jättelös, så jag lade in den i frysen i 3 timmar och fick till perfekt konsistens. Jag vet dock inte om det hade funkat att förvara den i frysen i ett dygn, borde inte grädden ha frusit då? Någon som vet?

« »

3 kommentarer till “Vit chokladmousse-tårta med limemarinerade jordgubbar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *