Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Klippta saffranslängder med vit choklad-fyllning

Det börjar nästan bli lite i sista minuten med julbakstips. Men än är det ju två dagar kvar och jag tänkte därför tipsa om de superlyckade saffranslängderna jag bakade igår! A30-327 exams
Receptet är en vidareutveckling/variant på detta.
killdumps.com

Du behöver

Till degen
1 pkt (50 g) jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1.5 g (3 pkt) saffran
1 st ägg
0.5 tsk salt
1.5 dl strösocker
15-17 dl vetemjöl

Till fyllningen
Ca  75 g smör
200g vit choklad

Till garnering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här

1. Börja med att smula ned jästen i en bunke. Smält sedan smöret till degen tillsammans och blanda med mjölken. Se till att blandningen är 37 grader (fingervarmt) eller strax under (absolut inte över! Då dör jästsvamparna.)

2. Häll på vätskan på jästen och rör runt så att den löses upp.

3. Tillsätt saffran, salt, ägg och socker och blanda.

4. Tillsätt mjöl i omgångar tills att degen är fast och inte kladdig (men inte heller för mjölig). Det är supersmidigt att använda en degmaskin, vilket jag gjorde, men går såklart också bra att göra för hand.

5. Låt jäsa i ca 30 minuter, eller tills du ser att degen har jäst och känns mer luftig och mindre kompakt.

6. Hacka den vita chokladen och smält smöret till fyllningen.

7. Dela degen i fyra delar, varje del blir en längd. Kavla ut till en platta á ca 20 x 30 cm. Pensla på smält smör och strö över vit choklad.

8. Rulla ihop längderna (som om du skulle göra kanelbullar). Lägg de ihoprullade längderna på plåten. Klipp sedan djupa hack med ca 1,5 cm mellanrum i längderna. Vik sedan alla ”flikar” åt varsitt håll. (För beskrivning med bilder, se här!) Att tänka på för att det ska bli snyggt (mina två första längder blev rätt fula…) är att (1) se till att ha ”klistrat fast” och tryckt dit kanten ordentligt i slutet av rullningen, så att den inte går upp, och (2) lägg kanten nedåt!

9. Gör på samma sätt med resterande längder. Låt jäsa i ca 30 minuter.

10. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ugnen på 200 grader i cirka 16 minuter! (Det är lite svårt att sticka en gaffel eller dylikt i för att se om den är bakt, eftersom den kommer framstå som kladdig på grund av den smälta vita chokladen.C_TFIN52_64
Men titta på ytan och se till att den har en gyllenbrun färg!)
70-480

« »

2 kommentarer till “Klippta saffranslängder med vit choklad-fyllning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *