Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Chokladmousse gjord på avocado (low carb, utan mjölkprodukter)

Hittade detta recept på ”non-dairy chocolate pudding” och blev jättenyfiken, särskilt eftersom vi försöker äta lite nyttigare hemma just nu, så alla försök till nyttiga efterrätter testas idogt.

Receptet är ju på engelska med amerikanska mått så jag har konverterat det enligt bästa förmåga. Det är därför måtten är väldigt ojämna 🙂

Du behöver:
Blir 2 portioner

1 avocado
1/4 tsk vaniljsocker (borde nog bytas mot något som inte är socker om den ska va riktig low-carb)
0,3 dl Canderel sötningsmedel (läs mer om det nedan)
1,18 dl havremjölk (ska vara mandelmjölk enligt originalreceptet, men gjorde ett felköp, detta fungerade också bra)
1,18 dl kakao

Angående sötningsmedlet

Vi använde Canderel som sötningsmedel vilket är ett 0 kcal-sötningsmedel. Jag är inte alls bevandrad i sötningsmedelsvärlden men har läst på lite inför publiceringen av det här receptet. Canderel är främst aspartambaserat och är väl rätt omdebatterat, hävdas bl a ge cancer. Men jag har svårt att se att man skulle få cancer av dessa små mängder. Jag vill dock inte promote:a aspartam på något sätt 🙂 Man kan lika gärna byta ut denna mot Lakanto (som i originareceptet, jag har dock inte sett det i Sverige?), stevia eller vanligt socker om man inte kör low-carb. Då kan man dock behöva justera mängden. Om ni ska byta ut Canderel mot vanligt socker behöver ni dubbla mängden, då är det alltså 0,6 dl som gäller.

Tillbaka till receptet…

Gör så här:

1. Värm på mjölken och lös upp sötningsmedlet i denna.

2. Skala avocadon och mixa med kakaopulvret. Ha i vaniljsockret.

3. Häll ned mjölkblandningen i avocadoblandningen och fortsätt mixa.

4. Ställ in i kylen ett par timmar innan servering.


Konsistensen på chokladpuddingen blev verkligen jättebra – den är härligt krämig. Den är lite mer mousse än pudding (som originalreceptet skrev) tycker jag, men det tycker jag bara är bra. Tycker nästan att konsistensen blev bättre än grädde och kanske framförallt mindre temperaturkänslig – gör man mousse på grädde brukar den börja smälta eller sjunka ihop (minns ni denna moussetårtan? Jättegod men ett litet helvete att få den att hålla formen!), men den här höll verkligen formen utan att kännas geleaktig.

Smakmässigt då? Jag kan säga så här: Jag tycker inte om avocado. Chokladen maskerar dock avocadon ganska bra, även om avocadosmaken kan anas. Det är dock rätt mycket choklad i (just för att maskera avocadon) så den blir väldigt bitter. Det kan man med fördel lösa genom att äta chokladpuddingen t ex tillsammans med bärkompott. Jag fullständigt dränkte min i värmda blåbär och hallon och det blev supergott – anade varken bitterhet eller avocadosmak. Sambon som åt sin utan bärkompott gnällde dock över att den var för bitter så något tillbehör behövs nog.

« »

2 kommentarer till “Chokladmousse gjord på avocado (low carb, utan mjölkprodukter)

  1. Jag har hört om den där chokladcremen från många håll. Många hurtigt nyttiga personer påstår att den är preciiiis lika god som vanlig, men jag har anat att något är mystiskt..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *