Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Chokladförsäljningen ökar med 260% över jul, och vad som är viktigt för svenskarna när de köper choklad

Hösten är ju verkligen chokladens årstid – i mattidningarna svämmar det över med chokladrecept, chokladtillverkarna kastar nya sorter efter oss ”stackars” konsumenter, och alla vill vara inne och mysa och vardagslyxa och då är ju lite sjyssta praliner såklart en förutsättning. Detta har vi skrivit om förut.

Men faktum är att hösten egentligen bara är en upptrappning inför den riktiga chokladhögtiden – julen! Nog för att man vräker i sig mer av allt i allmänhet och kanske choklad i synnerhet men när jag läste att försäljningen ökar med 260% tappade jag hakan. Det är ju betydligt mer än en fördubbling!

Fazer har även gjort en undersökning om vad svenskarna tycker är viktigt när de väljer choklad, och så här rangordnades kriterierna:

1. Smaksättning
2. Pris
3. Kakaohalt i chokladen
4. Varumärke
5. Kakaons kvalité
6. Märkning (t ex. Fair Trade)
7. Snygg förpackning
8. Kakaons ursprungsland
9. Annat

Smaksättning och pris är ju givna och förståeligt viktiga beslutsparametrar. Tyvärr kommer redan på tredje plats den väldigt vanliga missuppfattningen om att hög kakaohalt = bättre choklad, medans kakaons kvalitet inte kommer förrän på femte plats. Detta stämmer ju, som ni kanske vet, inte alls. Det som avgör chokladens kvalitet är snarare bönsorten, bönans ursprung, tillverkningsmetoder, m.m. En 65%-ig choklad gjord på criollobönor av en duktig tillverkare är av mycket högre kvalitet än en 90%-ig Lidl-choklad gjord på forastero-bönor och tillverkad i en fabrik. (De olika kakaobönorna var det länge sedan vi pratade om, för er nytillkomna läsare vill jag varmt tipsa om det här inlägget som förklarar skillnaderna mellan dessa.) Men så gott som alla de ”vanliga” (billiga) chokladkakorna är ju gjorda på forasterobönor och tillverkade i fabrik.

Nu blev jag nyfiken. Vad är viktigt för er när ni köper choklad?

Min personliga lista ser nog ut som följer:
1. Smaksättning (vad är jag sugen på)
2. Märke/kvalitet (typ är det ett märke jag känner till och vet att jag gillar, eller vill jag pröva något nytt? Märke och kvalitet hänger väldigt mycket ihop enligt mig. Är ett märke bra så är det bra, ett och samma märke har sällan chokladkakor av markant olika kvalitet.) Denna i kombination med tillfälle/pris, det vill säga är detta ett tillfälle när jag vill splurge:a eller är jag mer sugen på godis?

Ps. I pressmeddelandet har de även blandat ihop kvalitet och kvalité…. gaaaaah

« »

4 kommentarer till “Chokladförsäljningen ökar med 260% över jul, och vad som är viktigt för svenskarna när de köper choklad

  1. Det jag tycker är viktigt är kvalitet, pris, kakaohalt och ursprung. Chokladen ska alltså vara god, prisvärd, mörk (dvs innehålla lite socker och ingen mjölk), och helst ska kakaon komma från Sydamerika.

    1. Varför Sydamerika? Är det en smakpreferens? 🙂
      Mörk gissar jag också är en smakpreferens – det finns ju inget egenvärde i att chokladen är mörk.

      1. Jag tycker att sydamerikanska kakaobönor smakar bäst.

        Och anledningen att jag gillar mörk choklad är att den har mer intressant smak än mjölkchoklad som är full av socker och mjölk.

        Men det finns också väldigt mycket dålig mörk choklad som smakar äckligt förstås.

        Det mesta som finns på marknaden är ju dålig choklad som behöver piffas upp med vanilj, socker, mjölk och annat för att bli ätlig.

  2. Jag äter choklad för att det är gott och därför är smaken viktigast!
    Och smaken hänger ihop med kvalitet och då får man betala för det, vilket jag gärna gör.
    Hellre lägger jag pengarna på något som ger mig njutning men i mindre kvantitet, än att snåla och få massor av fulchoklad som ändå inte är gott. (Fast även jag gör ju undantag förstås 🙂 )

    Jag brukar säga att ”Kostar det så smakar det”

    En pralin gjord på chokladbutik är mycket godare än en som är massproducerad i fabrik.
    Så är det bara 🙂

Lämna ett svar till Chocochock "50 nyanser av choklad" Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *