Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

The Chocolate Tree: Kokosnötsmjölk 55%

”Bean-to-bar”-choklad, eller hantverkschokladsom det heter på svenska (det begreppet är dock inte alls lika välkänt) har verkligen blivit en enorm rörelse på sistone. ”Bean-to-bar”-choklad är choklad som tillverkas direkt av kakaobönor och inte går via en ”mellanhand”. Tillverkningen är ofta i betydligt mindre skala än de hos de ”vanliga” producenterna. Tänk mikrobryggeri, fast för choklad! För den intresserade, kan jag rekommendera denna artikel.

En av de som tillverkar ”bean-to-bar”-choklad är The Chocolate Tree, en skotsk mikrotillverkare som introducerades på den svenska marknaden i höstas av Kakaw.se. Det finns idag 11 olika smaker och vi har äran att provsmaka två av dessa!

Först ut är Kokosnötsmjölk 55% som är en vegansk choklad. Den innehåller endast kakaobönor (55%), kokosnötsocker, kokosnötsmjölk och kakaosmör. (Kan dock innehålla spår av mjölk, skulle man få bort det skulle detta vara klockrent.)


I förpackningen gömmer sig två stycken chokladkakor i trevligt mönster.

Jag kan börja med att konstatera att konsistensen är väldigt mjölkchoklad-lik. Inget sånt där krack, utan det är mjukare. Chokladen är sedan len och behaglig med en diskret smak av kokos (som jag gärna hade känt ännu mer av, men detta ska ju inte vara en smaksatt kaka egentligen). Ni som har varit med ett tag vet ju att jag älskar kokos! Tycker att kokos-hinten den passar jättebra med chokladsmaken som är väldigt trevlig. Vips säger det och så slinker det ned både en och två och tre bitar.

The Chocolate Trees chokladkakor säljs i ett par butiker runt om i landet, bl a Berzelii Choklad i Göteborg, Tantens Gröna Skafferi och Garderob i Uppsala, Tehuset Java i Lund och P&B Delikatesser i Täby utanför Stockholm, och kan även beställas på Kakaw.se. 69 kr kostar det för 90 g – smakar det så kostar det, kan man väl konstatera.

Rekommendras helt klart till den som vill testa nåt nytt och unna sig det där lilla extra!

Ps. Recension av den andra chokladkakan kommer… jag tänkte låta Elena recensera den 🙂

« »

1 kommentar till “The Chocolate Tree: Kokosnötsmjölk 55%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *