Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

En första rapport från Bak- och Chokladfestivalen 2015

Ingen har nog undgått att Bak och Choklad-festivalen är i full gång på Stockholmsmässan i Älvsjö söder om Stockholm denna helg! Vi var där igår eftermiddag vilket var skönt då det var lite mindre besökare än på helgen. Nu surrar massor med tankar runt i huvudet och dessa ska jag försöka sammanfatta här!

När det gäller upplägget på själva mässan så är det ju tyvärr så att Stockholmsmässan inte är en i närheten lika bra lokal som Nordiska muséet var. Mässan är fruktansvärt omysig och lokalen oinspirerande. Det fruktansvärda strålkastarljuset gör det omöjligt att ta snygga bilder till bloggen. För mig och många fler så är choklad = lyx, och det ska inte förtäras i lysrörsljus i en folkmassa.

När det gäller utställarna så var det en blandning av gamla favoriter och en del nya. Flera av de nya var tyvärr fruktansvärt oproffsiga och ointresserade av att prata med besökarna, vilket vi inte kan begripa oss på – betalar man så mycket för att vara där som jag misstänker att de gör så måste man ju nyttja detta. Prata, skoja, vara trevlig, ställa frågor, bjuda på smakprov. Vissa (särskilt de rutinerade) gör ju detta fantastiskt bra men det fanns också några riktiga bottennapp (jag ska inte hänga ut någon) som knappt ville svara på frågor. Droppen var när  en av utställarna kommenterade att en bild jag tog nog ”skulle bli dålig”.

Något som var kul var att det var en ganska bra blandning på vad som erbjöds – inte bara praliner, utan även vanlig choklad och annat kul. Och när det väl gäller pralinerna så var det hejdundrandes festliga smaker! Mycket saffran, nötter, frukt, drinkar, allt möjligt!

En annan sak som blivit väldigt stort på sistone är ju ekologisk choklad. Det var otroooooligt mycket ekologiskt, rättvist, ja allt möjligt. Det tråkiga är att de chokladmärken som gör ekologisk choklad ofta gör ganska dåliga, tråkiga och bittra choklader. Varför?

Tyvärr var det ganska lite bakverk på festivalen, vilket var tråkigt eftersom vi var brutalt fikasugna. Vi fick förklarat för oss att det är ganska jobbigt för utställarna att sälja dem. De får inte sälja dem direkt över disk för ”omedelbar förtäring”, utan det måste syfta till att man ska ta hem dem, så man måste ha askar och grejer. Antar att det är för att det inte får räknas som caféverksamhet utan bara butik.

Mässans stora katastrof var dock att RC chocolat för första gången på vad som måste vara flera år inte hade med sina chokladbollar till mässan. Vi höll på att bryta ihop och de försökte desperat trösta oss med att man kan köpa dem i butik i Sigtuna eller Arlanda.

Nu blev det här ett fruktansvärt eländigt inlägg, men det var om vi ska vara helt ärliga en av de sämre mässorna vi varit på. Choklad är ju dock alltid choklad vilket vägde upp en del 😉

Vi kommer såklart återkomma med både mer detaljerade rapporter och recensioner, men här kommer en teaser!

2015-10-09 14.55.55 2015-10-09 15.18.04 2015-10-09 13.17.35 2015-10-09 13.18.12 2015-10-09 13.58.55 2015-10-09 14.11.37 2015-10-09 14.14.26

 

« »