Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Mörk och ljus choklad med och utan nötter – en analys

En effekt av att ha en chokladblogg är att man tvingas till att verkligen fundera över den choklad man äter. Man kan liksom inte bara skriva att en choklad är god, utan man måste utveckla lite kring varför den är god, eller inte. Självklart har man ju ett smakmönster – vissa kombinationer som oftast går hem, givet att chokladen är av godkänd kvalitet.

Ett sådant smakmönster för mig är choklad med nötter i olika former. Jag tycker sanslöst mycket om choklad med nötter. Det tillför liksom flera dimensioner – både smakmässigt och konsistensmässigt. Med anledning av detta har jag lagt osunt mycket energi åt att fundera på om nötter är godast i mörk eller ljus choklad.

Rent konceptuellt så tycker jag att nötter borde behövas mer i ljus choklad, för att balansera upp det söta. Men om jag ska vara helt ärlig tycker jag att mörk choklad med nötter är godare än ljus choklad med motsvarande nötter. Det skulle kunna vara så att jag helt enkelt föredrar mörk choklad över ljus, men så är inte riktigt fallet. I sin ”rena” form skulle jag nog säga att jag föredrar mjölkchoklad över mörk choklad. Det vill säga, topplistan skulle se ut något som följer:

1. Mörk choklad med nötter
2. Ljus choklad med nötter
3. Ljus choklad utan nötter
4. Mörk choklad utan nötter

Det som stör mig att denna ordning är så oerhört ologisk! Om jag tycker ljus choklad är godare än mörk, borde inte då ljus choklad med nötter vara godare än mörk choklad med nötter? Särskilt som nötterna borde ha en större effekt på den ljusa chokladen än på den mörka ur ett smakbalans-perspektiv.

Kanske håller jag på att bli galen.

Vad tror ni?

« »

2 kommentarer till “Mörk och ljus choklad med och utan nötter – en analys

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *