Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Saffranskladdkaka med vit choklad

Här kommer tips på ett juligt bak som är en lagom stor ansträngning någon lat adventshelg framöver: en saffranskladdkaka med vit choklad! Saffran och vit choklad går ju himla bra ihop, till exempel så blev ju dessa saffranslängder med vit choklad som jag bakade för några år sedan en himla succé. Och det är alltid roligt att testa på nya format, så i år tänkte jag – varför inte en saffranskladdkaka?

Jag utgick från detta recept hos Jennifer Stroud och modifierade det lite efter eget huvud.

Saffranskladdkaka

Du behöver

100 gram smör
200 gram vit choklad
2 ägg
1 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 gram saffran

Gör så här

1. Smält choklad och smör i en kastrull på låg värme och rör om tills det är klumpfritt.
2. Blanda i saffran i chokladsmörblandningen.
3. Vispa ägg och socker poröst.
4. Blanda i chokladblandningen och vispa.
5. Tillsätt mjölet.
6. Baka i ugnen på 200 grader i cirka 10-15 minuter.
7. Låt svalna. Pudra över florsocker. Ät och njut!

Saffranskladdkaka

Omdöme

Hoppla! Nu kom julstämningen! God saffranssmak som gör sig superbra tillsammans med den vita chokladen. Mmm!

Konsistensen blev tyvärr lite i torraste laget. Rent generellt tycker jag det är lite svårare att få till kladdkakor med choklad i, i motsats till kladdkakor med kakao. Men när man ska göra en vit kladdkaka har man ju inte så många alternativ 🙂 Men jag kanske körde den för länge (var nog uppe i 14 minuter åtminstone), eller vad tror ni? Eller så är den sådär som många kladdkakor att den blir bättre och bättre ju fler dagar den fått stå i kylen!

Omdöme: Hm, jag velar mellan en stark trea och en svag fyra på en femgradig skala. Hade den bara varit lite lite krämigare hade det varit en stark fyra eller kanske till och med femma!

Svårighetsgrad

Förutom att det är svårare med konsistensen så ogillar jag att baka med ”riktig” choklad just för att man måste hålla på och slabba med smält choklad… Antingen gör man vattenbad vilket jag tycker är lite småläskigt (brände mig rätt illa en gång nämligen), eller så smälter man direkt i kastrullen men då blir det lätt klumpigt tycker jag. Plus att det blir ett extra kärl att diska!

Svårighetsgrad: 3 av 5

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *