Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Kexchokladkladdkaka

För ett tag sedan bakade jag en riktigt maffig kladdkaka, nämligen en kexchokladkladdkaka! Receptet kommer från Tessanbakar, via Smaskelismaskens. Jag gjorde några små modifieringar i receptet, främst för att jag var rädd för att den skulle bli för söt samt att jag råkade köpa hem för lite mjölkchoklad (ve och fasa). Måtten som står här är de mått som jag använde, för originalreceptet hänvisar jag till bloggarna som är länkade ovan.

Du behöver

1 burk kondenserad chokladmjölk
200 gram smör
3 dl strösocker
4 ägg
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 st kexchoklad a 55 gram

Till garnering:
100 gram mjölkchoklad
1 kexchoklad a 55 gram

Ingredienser till kexchokladkladdkaka

Kondenserad chokladmjölk?

Detta var första gången jag använde, och till och med hörde talas om, kondenserad chokladmjölk. Det verkar vara något relativt nytt påfund som kom ut i butik för något år sedan eller så? Du hittar den i välsorterade mataffärer, själv hittade jag min bland bak-sakerna på Coop Daglivs i Stockholm.

Ett exempel på en kondenserad chokladmjölk. Så här ser den kondenserade chokladmjölken ut.

Jag tror dock man kan laga denna kaka även med mitt traditionella kladdkakerecept. Kanske att man ska göra dubbel sats dock, för det är meningen att denna kladdkaka ska vara lite högre än vanligt i och med att man har ett kexchoklad-lager i mitten.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg och socker.

3. Smält smöret och blanda ihop med den kondenserade chokladmjölken och saltet.

4. Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten.

5. Blanda i vaniljsocker, kakao och mjöl.

6. Häll hälften av smeten i en smörad och bröad form på ca 24 cm.

7. Hacka två st kexchoklad och strö ut över kakan.

8. Häll på resten av smeten och se till att det täcker kexchokladen.

9. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten.

Kexchokladkladdkaka i ugnen.

10. Medans kakan är i ugnen så hackar du chokladen och delar kexchokladen i bitar.

Hackad mjölkchoklad.

11. När kakan kommer ut strör du direkt över chokladen och dekorerar med kexchoklad. Låt svalna något och förvara sedan i kylskåp.

Kexchokladkladdkaka Kexchokladkladdkaka

Omdöme

Wow! Vilken maffig kaka. En riktigt seg kant och en härligt kladdig mitt.

Till en början var jag tyvärr lite besviken på kexchokladen, som jag hade väntat mig skulle tillföra crisp. Rånen i kexchokladen blev liksom sega i smeten, så deras konstistens var rätt tråkig. Och smakmässigt tillförde de inte jättemycket. Men – efter någon dag i ett kylskåp gjorde jag en helomvändning då kexchokladen återfick sin forna glans och crisp! Detta är alltså helt klart en kaka som man bör förbereda åtminstone en dag innan så att den hinner stå och gotta till sig.

Gällande sötheten: den blev inte så söt som jag väntat mig, kanske för att jag minskade på sockret? Jag tror dock ändå att det är bra att bryta av det söta genom att servera något lite syrligt till, kanske t ex en hallonsås?

Summa summarum – En rolig kladdkaka som är kul att göra som variation och uppskattas av gästerna (blir ett kul samtalsämne!). Men kanske inte en kladdkaka jag kommer göra om och om och om igen.

Omdöme: 3 av 5 om man äter den första dagen, 4 av 5 dagen efter!

Svårighetsgrad

Det finns egentligen inte så många moment som går att misslyckas med i detta recept, men det är ändå lite olika bunkar och saker som ska fixas – den kräver lite attention, helt enkelt.

Svårighetsgrad: 2 av 5

 

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *