Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Veganska chocolate chip muffins på svarta bönor

Jag tycker det är kul att experimentera med nya typer av bakning och har också börjat intressera mig för vegansk mat. Därför blev jag supertaggad på att baka dessa veganska chocolate chip muffins gjorda på svarta bönor som jag hittade hos Roethlisberger!

Denna bakning innebar många ”firsts” för mig. Det var första gången jag bakade på bönor (vilket jag länge varit nyfiken på!), första gången jag använde kokosolja, första gången jag använde flax egg (ägg-ersättning gjord på linfrö och vatten), och så vidare. Mycket spännande!

Veganska chocolate chip muffins på svarta bönor

Du behöver

Till 6 muffins

175g svarta bönor
1 msk krossade linfrön + 3 msk vatten
1,5 msk kokosolja
5 msk kakao
en nypa salt
1/2 dl socker
1 tsk bakpulver

Topping:
chocolate chips

Gör så här

  1. Gör ett ”flax egg” genom att blanda linfrö och vatten och låta stå i ca 10 minuter. Det ska bli lite slajmigt.
  2. Skölj bönorna ordentligt.
  3. Mixa ihop alla ingredienser.
  4. Klicka ut i muffinsformar.
  5. Strö på toppingen.
  6. Grädda i 20-25 minuter på 175 grader.
  7. Låt svalna! Förvara i kylen.

Omdöme

Sååååååå goda muffins! Riktigt ordentligt chokladiga och inte så himla söta, vilket jag älskade 🙂

De får en ganska tydlig kokos-smak av kokosoljan vilket jag som älskar kokos verkligen gillade. Jag såg dock i butiken att det även fanns ”neutral” kokosolja som ska vara mer smaklös, så det kanske kan vara något för de som inte gillar kokos lika mycket som jag.

Men det bästa av allt: det märks inte alls att de är nyttiga! Jag bjöd både föräldrar och sambo på dessa och bad dem gissa ingredienser. Alla gissade på ”smör” som första ingrediens, haha.

Flax egget var roligt att prova och blev riktigt bra. Det råder lite delade meningar om huruvida man ska sila bort linfröt eller inte. Jag hade kvar det och det blev en bitvis lite ”tuggig” känsla, man kunde liksom ana nyttigheterna… Så nästa gång ska jag testa att sila bort det.

Summa summarum – riktigt lyckat! Jag är frälst, övertygad och omvänd.
Veganska chocolate chip muffins på svarta bönor
Veganska chocolate chip muffins på svarta bönor

« »

1 kommentar till “Veganska chocolate chip muffins på svarta bönor

  1. Livsmedelsverket avråder helt från att äta krossade linfrö. Giftet i dem omvandlas till vätecyanid, inte direkt dödligt men inte bra på sikt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *