Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Vegansk choklad – stort test!

Jag har ju som ni vet varit och nosat lite på vegansk choklad tidigare. I förra veckan slog jag och två kollegor som är veganer våra kloka huvuden ihop och styrde upp en provning av vegansk choklad för teamet!

Vi provade fyra choklader. Två av dem innehöll nötter, så där fanns nötfria alternativ eftersom vi har nötallergiker i sällskapet.

Chokladen hade vi såklart anonymiserat enligt konstens alla regler. Upplägget var att alla fick varsitt formulär för att betygssätta och kommentera alla choklader utifrån utseende, doft, konsistens och smak. Detta summerades sedan såklart till ett total-betyg.
Provning av vegansk choklad: Alla choklader

Vi provade följande choklader:

1. The Chocolate Tree Kokosnötmjölk 55% (på rekommendation av mig såklart)
2 (med nötter). Nirvana Vegan, Rice Milk Shokolade mit Praliné-Fullung
2 (utan nötter). 100% Raw Cacao OMBAR Strawberry Mylk
3. Original moo free, organic milk chocolate alternative
4 (med nötter). iChoc Almond Orange, vegan
4 (utan nötter). Mint Raw Chocolate sweetened with Xylitol, 70% Cacao

Alla choklader med omslag:

Provning av vegansk choklad: Alla choklader med omslag

Nedan följer en mer ingående recension – med min kommentar, min totalpoäng och även den genomsnittliga totalpoängen som respektive choklad fått från hela teamet! Noterade dock att jag verkar vara betydligt mer kräsen än de flesta andra… hehe…

The Chocolate Tree Kokosnötmjölk 55%

Denna choklad har jag ju redan recenserat, men här kommer en recap! The Chocolate Tree är en skotsk mikrotillverkare av choklad. Deras choklad är så kallad ”bean-to-bar”-choklad, vilket innebär att de tillverkar den direkt från kakaobönorna utan någon mellanprodukt/-hand.

Denna choklad har kokosnötsmjölk som bas istället för vanlig mjölk. I övrigt är ingredienserna: kakaobönor, kakaomassa, kokosnötssocker. Inget krimskrams alltså!

Som ni kanske minns så är jag helt galen i choklad med kokos i allmänhet och denna choklad i allmänhet, så denna är en riktig fullträff för mina smaklökar 🙂 När det gällde resten av gänget så var denna en riktig vattendelare. Antingen älskade man den, eller så gillar man helt enkelt inte choklad med kokos och då är inte denna chokladen för dig.

Min totalpoäng: 13/20

Genomsnittlig totalpoäng: 12,2/20

(Typiskt exempel på att jag är ganska snål i min poängsättning. Denna ligger etta på min topplista över vegansk choklad, men har fortfarande bara fått 13 ynka poäng. :P)

Rapzunel Nirvana Vegan, Rice Milk Shokolade mit Praline-Fullung

Rapzunel är en tysk tillverkare av… ja, lite allt möjligt. Bönor, kaffe, müsli, ”ätbara oljor” (vad det nu är?), you name it. Naturkost, ”Organics with love” och ett holistiskt perspektiv är deras ledord.

Denna choklad har en ”praline filling”, vilket i praktiken verkar vara nougat. Sagda nougatfyllning blev en lika stor vattendelare som föregående choklad: Halva gänget blev lyriska, men själv tyckte jag bara att det blev sött, sliskigt och återigen sött. I övrigt en matt och trist choklad med högst oklar doft.

Min totalpoäng: 5/20

Genomsnittlig totalpoäng: 13,29/20

100% Raw Cacao OMBAR Strawyberry MYLK

Ombar är en brittisk tillverkare av råchoklad. Jag har inte ätit särskilt mycket råchoklad tidigare (bara smakat någon liten bit på Chokladfestivalen), så detta var mycket spännande! Råchoklad är ju en hel vetenskap i sig, så det förtjänar nog ett eget inlägg.

Hur som helst – även denna choklad är gjord på kokosmjölk. Den är dessutom smaksatt med jordgubb (vilket nog ingen av oss tänkte på när vi provsmakade den, vilket kan förklara en del kommentarer…).

Utseendemässigt var denna väldigt fin, och den hade också en härligt krämig konsistens. Men smaken var oerhört stickig och suspekt. Vi spekulerade först i om chokladen kunde ha härsknat, eller om det helt enkelt är så att all råchoklad smakar surt? Men vid närmare eftertanke så tror jag att det måste varit jordgubbssmaksättningen som gått lite bananas. Oavsett: Nej.

Min totalpoäng: 10/20

Genomsnittlig totalpoäng: 11/20

Original moo free, organic milk chocolate alternative

Provning av vegansk choklad: Original moo free, organic milk chocolate alternative

Moo Free har funnits sedan 2010 och specialiserar sig på att göra helt mjölkfria choklader. Just denna choklad är en mjölkchoklad gjord på rismjölk.

Tyvärr så är detta en riktigt trist och smaklös choklad. Under punkten konsistens har jag bara kommenterat ”fel”, eftersom konsistensen är helt… ja, fel.

Min totalpoäng: 6/20

Genomsnittlig totalpoäng: 8,7/20

iChoc Almond Orange, vegan

Provning av vegansk choklad: iChoc Almond Orange, vegan

Även iChoc är ett tyskt bolag som har ett helt gäng choklader. De är ganska lätta att få tag på och säljs t o m i flera fysiska butiker (många av de andra chokladerna fick vi beställa online), t ex GoodStore på Södermalm i Stockholm. Jag har ju tidigare recenserat iChoc Oreo, som tyvärr inte alls föll mig i smaken. Då spekulerade jag i om rismjölk kanske inte alls är min grej? Hur som helst – eftersom iChoc Oreo visade sig vara ett sånt bottennapp så kan jag inte säga att jag var överdrivet taggad på denna. Men vad gör man inte för er kära läsare!

Nåväl. Denna var smaksatt med apelsin och kom därför med en fräsch och fruktig doft. Väl i chokladen är det sega apelsinbitar (ungefär som Marabou Premium Almond & Orange) vilket jag inte gillar. Krisp hör hemma i choklad, inte seghet. Men apelsinsmaken maskerar i alla fall den trista och sliskiga rismjölkssmaken, så denna är riktigt ätbar. Men inte så chokladig.

Min totalpoäng: 11/20

Genomsnittlig totalpoäng: 12,36/20

Mint Raw Chocolate sweetened with Xylitol, 70% Cacao

Även denna en råchoklad, från The Raw Chocolate Co (jag  måste verkligen djupdyka i detta med råchoklad snart, verkar ju minst sagt vara en exploderande marknad). Den är: rättvisemärkt, sockerfri, vegansk, glutenfri, kosher, ja, you name it… Den innehåller endast fyra ingredienser: kakao, xylitol, kallpressat kakaosmör och mintolja.

Utseendemässigt så var denna choklad en riktig fullträff. Mörk, glansig och fin – mycket inbjudande! Även konsistensen har de fått till precis som den ska vara med ett lagom ”crack” när man biter av och fin krämighet.

Smaken då? Well… det smakar bara mint. Jag känner inte ens av någon chokladsmak. Inget fel med det om man är sugen på mint, men jag var ju sugen på choklad…

Min totalpoäng: 12/20

Genomsnittlig totalpoäng: 12,5/20

Summering

Detta var riktigt roligt! Kul att få förkovra sig på det alltmer aktuella temat vegansk choklad. Och kul att lyssna på och engagera sig i de hetsiga diskussioner som uppstod… Jag är fortfarande lite ledsen över att några totalsågade min älskade storfavorit kokoschokladen (nummer 1).

Utbudet av vegansk choklad växer verkligen dag för dag. Hittills finns det bara något enstaka guldkorn, men chokladen blir bättre och bättre. Fantastiskt!

Provning av vegansk choklad: Alla choklader!

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *