Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Valrhona Dulcey Blond

Idag har vi nöjet att recensera inte bara en ny choklad (Valrhona Dulcey Blond), utan även en helt ny chokladsort – blond choklad!

Blond choklad

Blond choklad är en relativt ny uppfinning. Det är i princip en vit choklad där sockret har karamelliserats. Den blonda chokladen uppfanns faktiskt av misstag hos Valrhona – det var en chef på Valrhona som glömde en bit vit choklad i ett vattenbad. Då karamelliserades sockret och chokladen fick helt nya tonar. Blond choklad beskrivs ofta smaka ungefär som bakad vit choklad. Det pratas om smöriga, rostade toner, och lite sälta. Till utseendet är chokladen beige/ljusbrun.

Enligt Valrhona passar blond choklad bäst som ganaché, eller i annan form i något bakverk. Chokladkakan jag kom över har jag dock smaskat i mig som det var, så det gick bevisligen bra det också! En rolig parentes är att jag faktiskt kom över Valrhona Dulcey Blond lite av misstag – jag insåg inte att det var en blond choklad utan trodde att det var en vanlig ljus choklad.

Valrhona Dulcey Blond

Nåväl, nu är det dags för recension av denna mycket spännande skapelse! Chokladen baseras alltså på vit choklad och innehåller 32% kakaosmör. Den ser lite märklig ut med sin ljusbruna färg.

Mitt första intryck är att den smakar ungefär som vit choklad, men så mycket godare. Vit choklad är ju sällan kul att äta som den är, men den här går att smaska i sig bit efter bit. Den är visserligen ganska söt, men denna har lite roliga undertoner som t ex sältan och rostningen (precis enligt beskrivningen). Riktigt god var den!

Jag kan också tänka mig att den passar väldigt bra i praliner och bakverk.

Valrhona Dulcey Blond

Valrhona Dulcey Blond

« »

2 kommentarer till “Valrhona Dulcey Blond

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *