Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

På chokladjakt i Köpenhamn

Härom veckan så var jag och Elena på mini-weekend i Köpenhamn! Vi åkte dit på fredag kväll efter jobbet och hem på söndag seneftermiddag. Köpenhamn är verkligen perfekt för en mini- weekend. Det går snabbt att ta sig dit nästan oberoende av var i Sverige du befinner dig – billigt och bra utbud på flyg, eller kanske rentav tåg om du bor i södra Sverige.

Köpenhamn

Vi anlände som sagt till Köpenhamn vid 20-tiden på fredagen och begav oss för att checka in på vårt hotell. Vi bodde på vanliga hederliga Scandic Köpenhamn – tycker Scandic är prisvärt och hemtamt (inga överraskningar – varken positivt eller negativt). Dessutom har de bra frukost i min smak (jag vill ha en ostmacka med en gurkskiva och osötad yoghurt med osötad müsli, det kan vara förvånansvärt svårt att få tag på alltså…). Och det var superduperbra läge, typ 5 minuters promenad från centralstationen. Mycket nöjd. (Ej sponsrad.)

Efter incheckningen knallade vi iväg till Mother, en hipsterpizzeria som vi blivit rekommenderade av en av mina kollegor. Vi kom dit rätt sent och hade inte bokat bord, men det var inte så lång väntetid ändå. Pizzan var. To. Die. For. Rekommenderas!

På lördagen hann vi med massor. Förmiddagsshopping på Ströget (med chokladbutiker och -fika, mer om detta längre ned), lunch på fantastiska Copenhagen Food Market och båttur på floden. Mycket bra! Sedan drack vi drinkar på Mikkeller Mikropolis (även denna sjukt bra – passar både drinkälskaren och ölfanatikern) och åt middag på Steak Royal (ta fish tacosen om ni är där).

På söndagen hängde vi på låset på Tivoli – åkte alla hemska attraktioner, åt skräpmat och mjukglass och sedan var det dags att bege sig hemåt.

Helt enkelt en helt fantastisk helg! Men nu är det efter denna ganska långa intro dags att titta närmare på vad en chokladälskare bör göra i Köpenhamn:

Peter Beier Chocolate

Skoubogade 1, i närheten av Ströget. Tips: Finns även på flygplatsen!

Peter Beier är en av Danmarks mest kända chokladtillverkare. Hos Peter Beier hittar du praliner, praliner, praliner och ännu mer praliner! Och lite annat.

Peter Beier Chocolate

Peter Beier Chocolate

Peter Beier Chocolate

En väldigt märklig sak de hade var hård ”påläggschoklad”. Det är tunna skivor av choklad (tänk Noblesse) som de har som pålägg. Detta tyckte vi var lite märkligt – har faktiskt aldrig sett det någonstans. Enligt Wikipedia är detta en typiskt dansk företeelse.

Peter Beier Chocolate Påläggschoklad

Hotel Chocolat

Østergade 13, supercentralt precis vid Ströget

Hotel Chocolat besökte jag ju i Aberdeen för nästan exakt ett år sedan! Då köpte jag hem och recenserade även en del av deras praliner: wafer praline, beer truffle och supermilk 65% popcorn.

Även i Köpenhamn hade Hotel Chocolat ett rätt kul utbud med mycket spejsade praliner.

Hotel Chocolat
Praliner på Hotel Chocolat
Praliner på Hotel Chocolat
Hotel Chocolat

Det som var roligt med Hotel Chocolat i Köpenhamn var dock att den också var ett fik! Jippi! På fiket fanns varm choklad i olika former, kaffe- och chokladkombinationer, chokladinfuserat te och självklart tre olika sorters brownie (en blondie, en 70% brownie och en salt caramel brownie). Jag gick loss på en vanlig varm choklad, toppad med chokladgrädde, och en 70% brownie! SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ GOTT! <3

Fika på Hotel Chocolat
Fika på Hotel Chocolat
Fika på Hotel Chocolat

Det där vi inte hann med

Även om jag är mer än nöjd på hur mycket man hinner på två dygn, så hann vi såklart inte med allt vi ville. Dessa chokladbutiker hade vi gärna besökt om vi haft lite mer tid!

A xoco

Frederiksborggade 21

Handgjord dansk gourmetchoklad – låter helt fantastiskt.

Ro Chokolade

Jægersborggade 25

Handgjord och färsk choklad helt utan smaktillsatser!

Mer choklad i Köpenhamn?

Känner du till fler härliga chokladställen i Köpenhamn? Tipsa oss i kommentarerna!

« »

4 kommentarer till “På chokladjakt i Köpenhamn

  1. Har dålig koll på Köpenhamns choklad fast jag bor ganska nära. Peter Beier har funnits och finns kanske än i åtminstone Helsingborg. Som barn åt vi påläggschoklad köpt i Danmark och senare kom det till en del butiker här i Sverige också, åtminstone i Skåne, där det finns än.Den där chokladgrädden såg väldigt god ut!

  2. Vet inte om min kommentar kom fram…? Kolla gärna i skräpposten! Jag provar nu utan att ange webadressen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *