Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Så skulle Brexiten påverka din choklad

De allra flesta har nog hört talats om den stundande risken för Brexit, men få har nog satt sig in i vad det egentligen innebär. Och varför skulle man? Jo… för att en Brexit riskerar att sätta grava käppar i hjulet för din framtida chokladkonsumption.

Vad är Brexiten?

Kort sagt: Idag håller Storbritannien en folkomröstning om huruvida de ska vara kvar i EU, eller gå ur.

Det har sedan 2009 varit fullt möjligt för medlemsländer att självmant lämna EU, men det har hittills aldrig hänt.

Britterna har alltid varit EU- och EG-skeptiska och har därför hållit sig utanför både EMU och Schengensamarbetet. Nu har Storbritanniens premiärminister David Cameron lovat en folkomröstning gällande Storbritanniens fortsatta medlemskap i EU. Det är denna folkomröstning som går av stapeln idag. Hur det går återstår att se, men i de senaste opinionsundersökningarna har den sida som är för att lämna EU haft ett litet övertag.

Vad händer om det blir en Brexit?

Exakt vad som händer om det blir en Brexit vet ingen. Inget land har ju lämnat EU förut. Men klart är väl att nya avtal för handel och samarbete behöver förhandlas fram. Genom att Storbritannien hamnar på andra sidan tullen blir import och handel dyrare. Antagligen kommer den europeiska ekonomin att bli riktigt skakig under ett bra tag framöver.

Kom till saken då! Hur påverkar det min choklad!

Ok, here’s the deal: På grund av det brittiska imperiets historia handlas kakao till stor del i pund. Redan nu har kostnaden för att valutasäkra pundet därför stigit något enormt, vilket gjort att kakaopriserna redan stigit märkbart. Lägg till det effekterna av en Brexit – ett mer komplicerat handelsförfarande och dyra tullavgifter, och kakaopriserna riskerar att skjuta ordentligt i höjden.

Vad nu då?

Här sitter vi och målar upp en riktigt dyster bild… Men nu ska vi inte måla fan på väggen. 🙂 Kakaopriserna har alltid svängt och det är inte första gången vi står inför en eventuell drastisk prishöjning (ex vid Ebola-utbrottet 2014). Vi tror på att sitta still i båten! Men glöm inte att hamstra lite choklad såklart. Det har man alltid nytta av 🙂

Källor

DI.se

 

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *