Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

I helgen var det alltså dags för Bak- och chokladfestivalen 2016. Det var nog femtonde året för mässan, och nionde året vi var där. Vi har ju inte varit supernöjda med Bak- och chokladfestivalen sedan den flyttade till Älvsjömässan – vi tycker den har blivit riktigt trist, oinspirerande och framförallt spretig eftersom det är sanslöst mycket icke bak- och chokladrelaterade saker som ställs ut. Faktum är att vi inte ens hade tänkt gå i år, men till slut kände vi att vi nog måste gå dit om inte annat för att observera lite trender och snappa upp eventuella nykomlingar på chokladmarknaden.

Jag och Elena fick dock inte ihop våra scheman för helgen, så denna gång gick vi på varsitt håll (sedan sprang vi ändå in i varandra på mässan… ehrm…). Därför får ni denna gång två rapporter och jag (Christina) först ut idag. Ska bli spännande att se om vi har snappat upp samma saker ungefär, haha.

Årets trendiga pralinsmaker

Varje år på bak- och chokladfestivalen brukar man kunna se ett par smaker som sticker ut – helt plötsligt har alla praliner smaksatta med en viss smaksättning. I år var det två smaksättningar som stack ut enligt mig: ingefära och lingon.

Lakrits och choklad

Lakrits och choklad kan väl knappast kallas en trend längre – nu är det en av standardsmakerna. Varenda tillverkare hade en pralin med lakritssmaksättning och det fanns ett gäng utställare som bara sålde lakrits.

Chokladfabriken

Det blev ett besök i Chokladfabrikens monter såklart. Härliga praliner och pralinklubbor! De hade även mycket annat som inte fastnade på bild – olika chokladkakor, böcker, m.m.

Chokladfabriken på Bak- och Chokladfestivalen 2016 Chokladfabriken på Bak- och Chokladfestivalen 2016

Veganskt

Vegansk choklad är på frammarsch och det är ju kul såklart tycker jag. Tyvärr är de flesta veganska choklader jag smakat ganska trista. (Mina favoriter är Tony’s Chocolonely Dark Chocolate Pecan Coconut och The Chocolate Tree Kokosnötsmjölk 55%.

På mässan fanns t ex tillverkaren Lovingearth, som tillverkar choklad som är vegansk och fri från rörsocker, mjölk, soja, gluten och GMO. De flesta av deras choklader var gjorda på kokosnötsmjölk. Himla spännande och en fin idé, men tyvärr föll jag inte riktigt för någon av deras choklader.

LovingEarth på Bak- och Chokladfestivalen LovingEarth på Bak- och Chokladfestivalen

Lyx & Konfektyr

Lyx & Konfektyr var såklart tillbaka med sina smaskiga och stora munsbitar. Favoriten är kaffe-pralinen som typ smakar Delicatoboll <3

Lyx & Konfektyr på Bak- och Chokladfestivalen

Nora Chokladskola

Nora Chokladskola hade kanske de allra vackraste pralinerna tyckte jag! Och i roliga smaker – vad sägs om glögg eller grönt te och kokos? Jag köpte med mig några av dessa hem, så recension kommer!

Nora Chokladskola på Bak- och chokladfestivalen Nora Chokladskola Glöggpralin

Gränna Choklad

Gränna Choklad har alltid fina praliner i många och roliga smaker! Älskar deras pralinbord. Köpte inget denna gång, men blev inspirerad av kreativiteten!

Gränna Choklad på Bak- och Chokladfestivalen

Annie D’s Scottish Fudge

Fudge är ju inte alls choklad, men jag tyckte ändå att Annie D’s Scottish Fudge var ett roligt inslag med fudge i alla smaker du kan tänka dig och smaker du inte ens kan föreställa dig. Whiskeysmaker, fruktiga smaker, roliga drinkar. Kul 🙂

Annie D's Scottish Fudge på Bak- och Chokladfestivalen

Michel Cluizel

Chokladtillverkaren Michel Cluizel letar efter de allra bästa kakaoodlingarna med den allra mest aromatiska kakaon och köper sedan bönor direkt från plantagen (bra!). Michel Cluizel har mycket choklad gjort på Sydamerikanska bönor vilket ju är min favorit. Smakade några – riktigt smaskigt! Borde äta mer choklad från Michel Cluizel, helt klart.

Michel Cluziel på Bak- och Chokladfestivalen

Laby’s

Klassikern Laby’s var såklart på plats med munsbitar i typ alla smaker du kan tänka dig, kul 🙂

Laby's på Bak- och Chokladfestivalen

Bean-to-bar

Bean-to-bar, det vill säga att chokladtillverkaren köper in bönor direkt från plantagen och gör färdig choklad av dem (snarare än att det finns en mellanhand som behandlar bönorna och säljer chokladknappar till chokladtillverkaren), är på frammarsch. Det gillar vi – att kapa steg i chokladtillverkningskedjan gör det ju lättare att säkra både kvaliteten och arbetsförhållandena på plantagerna (läs mer om detta här i vår choklad & miljö-serie!). På festivalen smakade vi t ex på choklad från Zebeda (riktigt gott).

Madecasse hos Zebeda på Bak- och Chokladfestivalen

Valrhona

Favoriten Valrhona var såklart på plats med sitt vanliga ”chokladhjul” där man kan provsmaka massor med olika små choklader. Så himla gott, älskar Valrhona. Hittade även en ny spännande potentiell favorit vid namn Itakuja, som är en slags dubbelfermenterad choklad med passionsfrukt. Köpte med mig en påse hem, så inom kort kommer det en mer utförlig recension. 🙂

Valrhona hade även underbara chokladaskar med design från Christian Lacroix. Jag skulle kunna köpa dem nästan enbart för askens skull, men i det här fallet var det ju alltså Valrhonachoklad i dem också! Vilken lycka.

Valrhona på Bak- och Chokladfestivalen Valrhona på Bak- och Chokladfestivalen Valrhona på Bak- och Chokladfestivalen

Dåligt utbud på chokladkalendrar

Det var mycket sämre chokladkalenderutbud i år än förra året. Jag såg bara klassikerna från Chokladfabriken, Valrhona och Simply Chocolate. Men misströsta inte! Vi kommer såklart ändå luska reda på årets bästa chokladkalendrar och sammanställa en guide till hur man får tag på dem! Stay tuned – inlägget kommer upp här på bloggen om någon vecka eller så 🙂

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *