Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Praliner från Nora Chokladskola

Nora Chokladskola är en fristående skola som håller spetsutbildningar i chokladtillverkning. På Chokladfestivalen kammade de hem priset för vackrast praliner, och det med råge. Åtminstone enligt mig 🙂 Jag stod typ i en kvart och bara beundrade dem. Helt sanslöst – så blanka, fina, perfekta. Och roliga smaker också! Kunde såklart inte hålla mig från att köpa med några hem, som jag nu suttit och smaskat i mig så här på kvällskvisten!

Praliner från Nora Chokladskola

Främre raden från vänster: Hasselnötspraliné, Lingon, Glögg. Bakre raden: Grönt te med kokos.

Hasselnötspraliné

Denna pralin är hasselnötig, men inte i närheten av lika sliskig som Nutella, utan denna har en riktigt härlig och bred nötsmak med den där lite ”brända” tonen som jag älskar i nötter. Gillar också att nötterna inte är helt puréade utan att det finns en subtil ton av krisp kvar. Fint!

Lingon

Lingon var en av de smaker som stack ut som trend i år på Bak- och Chokladfestivalen, så vi kunde inte låta bli att köpa en! Denna pralin hade både lingon i fyllningen och ett syrligt och krispigt lingonsocker på utsidan.  Sött, syrligt, krispigt utanmäte och ett lent innanmäte. En härlig pralin som har allt och för tankarna till en höstig barrskog!

Glögg

Denna pralin är alltså smaksatt med glögg och julkryddor. Jag tar en tugga och vips har jag transporterats sex veckor fram i tiden till ett glöggmingel med små varma koppar, julchoklad och lussekatter. Det blir typ inte mer jul än så här. Julens essens i en pralin!

Rent smakmässigt föll denna mig dock inte riktigt i smaken – tycker inte att glögg/julkryddor och choklad är en klockren kombo.

Grönt te med kokos

En spännande chokladbit gjord på vit choklad med grönt te och kokos, och något torkat syrligt rött bär som jag inte vet vad det är.

Vit choklad är ju sött och behöver brytas av med något syrligt. Det har man nästan gjort med denna… men det är inte tillräckligt. Jag vill ha mer grönt te och mer syrliga bär för att bryta av. Och mer kokos, för just nu känner jag ingen kokos-smak alls. En kul idé men det krävs definitivt mer kräm!

Sammanfattningsvis kan man väl säga att Nora Chokladskola definitivt är en spelare att hålla ögonen på. Fina praliner i nya roliga former utan att vara krystat spexiga. Vi gillar’t 🙂

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *