Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Lathund: Så här avgör du om chokladen är av bra kvalitet

Som glad konsument kan det vara svårt att veta vad man ska välja när man står vid chokladhyllorna i butiken. Alla tillverkare menar ju att just deras choklad är bäst, och skryter med olika kakaohalter, ursprungsländer och fina ord i pråliga bokstäver på förpackningarna. Men hur ska man veta att chokladen är av bra kvalitet om man inte smakat den tidigare? Idag bjuder vi därför på en mini-guide: Så här avgör du om chokladen är av bra kvalitet!

I grund och botten finns det två aspekter att kolla på: innehållsförteckningen och vilken kakaoböna chokladen är gjord på. Vi kommer gå igenom dessa väldigt kort, och avsluta med en vanlig missuppfattning.

1. Innehållsförteckningen

Här gäller less is more.

Följande saker behöver finnas i en chokladkaka: Kakaomassa (består i sin tur av torr kakao och kakaosmör, ibland står det angivet separat). Socker i någon form.

Följande saker behöver inte finnas i en chokladkaka: Arom. E-ämnen. Vanillin. Och allt liknande.

I bra choklad behöver man inte gömma sig bakom tillsatser. Ju färre ingredienser, desto bättre.

2. Kakaobönan

Det finns tre stycken sorters kakaobönor: Criollo, Trinitario och Forastero. Vi har skrivit mer om skillnaden mellan dessa här, men en riktlinje är:

  • Criollo: Bäst
  • Trinitario: Helt ok
  • Forastero: Undvik (förutom Forastero-sorten Arriba – den är jättebra).

Ps. Finns kakaosorten inte angiven? Det är definitivt ett dåligt tecken!

Bonus: Det här med kakaohalt

En väldigt vanlig missuppfattning är att kakaohalten i en choklad är någon slags kvalitetsindikator. Vi har skrivit om detta förut, men det tål att upprepas: en chokladkakas kvalitet har ingenting med kakaohalten att göra.

Det är också ganska vanligt att folk ber om tips/vill diskutera choklad med en viss kakaohalt. Typ ”vilken är din favoritchoklad över 80%?”i, eller, ”vilken kakaohalt föredrar du?”. Vår åsikt är dock att kakaohalten är en rätt dålig smakindikator. Kakaobönans sort och ursprungsland, och tillverkningsprocessen, påverkar smaken så mycket mer. Egentligen skulle det vara mer rimligt att fråga, ”vilken är din favoritchoklad gjord på forastero-bönan?”, eller ”föredrar du kakao från Västafrika eller Sydamerika?”.

Choklad

 

« »

1 kommentar till “Lathund: Så här avgör du om chokladen är av bra kvalitet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *