Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Valrhona Itakuja

På Chokladfestivalen tidigare i höst stötte jag på en ganska ny (släpptes i oktober 2015, men jag har inte sett den förut!) och spännande choklad: Valrhona Itakuja! Det är en choklad som fermenterats tillsammans med passionsfrukt.

Dubbelfermentering med passionsfrukt

Och vad betyder då det? Jo, fermentering är ett av de första stegen i chokladtillverkningsprocessen. När man öppnar kakaofrukten så plockar man ju först ut bönorna, och sedan låter man dem jäsa under några dagar tillsammans med kakaofruktens vita fruktkött. Det är denna jäsningsprocess som kallas fermentering. Under fermenteringen bryts kakaobönornas tanniner ned, vilket gör att de får en mindre besk och istället mer blommig och fruktig smak. Efter fermenteringen så rostas, mals och conchas bönorna till att bli chokladkakan så som vi känner den. 🙂

Valrhona Itakuja är dubbelfermenterad, vilket innebär att den först fermenterats på vanligt vis och sedan en gång till. Det är i den andra fermenteringsomgången som man har tillsatt passionsfrukten, som med sin höga sockerhalt triggar igång den andra jäsningsprocessen.

Valrhona Itakuja

Omdöme

Valrhona Itakuja har en härligt fruktig smak med en svag nyans av passionsfrukt. Det är inte alls som smaksatt choklad, utan detta är mycket mer subtilt. Jag hade kunnat tro att det bara var en ovanligt fruktig kakaoböna om jag inte visste bättre. Summa summarum, kul att testa något nytt och Valrhonachoklad är ju alltid gott. Ingen världssensation utan lite mer diskret spexigt.

Bonustips: Kombinera med öl!

Tidigare i höstas så tipsade jag ju om hur man kan kombinera choklad med öl i ett gästinlägg hos Lanclin. Då pratade vi en del om att testa att plocka upp samma smaksättning i både ölen och chokladen, t ex apelsinchoklad med en öl smaksatt med apelsin. Vill därför passa på att tipsa om att Valrhona Itakuja passar himla bra ihop med Passion Fever IPA, som är en India Pale Ale smaksatt med passionsfrukt. Passionsfrukt är ju också lite syrligt, vilket nyanserar de allra humligaste tonerna av IPAn fint.

Valrhona Itakuja och Passion Fever Ipa

Mer dubbelfermenterad choklad

Valrhona har två dubbelfermenterade choklader i sitt sortiment – Valrhona Mananka heter den andra och den är fermenterad tillsammans med citrus. Låter spännande även den – vore kul att testa någon gång!

 

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *