Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Chokladprovning med Chocobean

För någon vecka sedan var jag på chokladprovning med Chocobean hos Choklad&Lakrits! Choklad&Lakrits är en butik i Stockholm som säljer choklad och lakrits. Choklad&Lakrits anordnar både lakritsprovningar, choklad & lakrits-provningar och renodlade chokladprovningar. De renodlade chokladprovningarna hålls av Christina von Dassen som driver Chocobean och det var alltså på en sådan vi var!

Så gick det till

Chokladprovning med Chocobean

Vi provade 9 stycken olika chokladbitar (+ några bonus-saker på slutet). Det var allt från mörk choklad till mörk mjölkchoklad till vit choklad och även choklad med olika smaksättningar. Vi gjorde även ett litet blindtest där vi fick gissa chokladens ursprung utifrån några beskrivningar. (Jag gissade rätt som tur var, men det var svårare än jag trott.) Vid varje bit stannade vi upp och pratade om utseendet, hur chokladen lät när man bröt den, smakerna, böntypen, och så vidare.

Christina som höll i provningen var supergullig och otroligt kunnig. Mellan munsbitarna så berättade hon massor med spännande fakta och kuriosa. Jag, som ändå är en chokladnörd, fick lära mig jättemycket nytt om kakaobönan, tillverkningsprocessen, smakerna och chokladhistoria!

Sammantaget var detta en supertrevlig eftermiddag och jag fick såklart massor med inspiration till bloggen. Alla fick varsitt papper att anteckna på under provningen och mitt såg ut så här:

Chokladprovning med Chocobean - Christinas anteckningar

Det enda minuset med provningen var att det trots att detta var en renodlad chokladprovning pratades ganska mycket om lakrits. Orimligt mycket enligt mig som ju inte är ett särskilt stort lakritsfan.) Hallå, om jag hade velat äta lakrits hade jag ju liksom gått på kombinationsprovningen. Sådär, nu var det sagt.

Trots detta så var detta en riktigt kul timme och jag kan rekommendera alla att gå på en chokladprovning med Chocobean 🙂 Det är även en bra present till chokladälskare eller andra som är intresserade av mat och smaker!

Chokladen som vi provade

Nu ska vi gå in lite närmare på chokladen som vi provade! Jag har gett alla choklader ett betyg på en skala 1-5. I slutet av provningen fick även hela gruppen rösta, så dessa omdömen står också med.

Åkesson’s Brazil 55% Forastero Milk

En så kallad ”mörk mjölkchoklad”! I en traditionell mjölkchoklad så har man ca en tredjedel vardera av kakaomassa, socker och mjölk. I denna mörka mjölkchoklad har man ökat kakaohalten till 55% men behållit socker och mjölk som ingredienser, om än i mindre andel. Det gör att chokladen blir liksom mjölkig och bitter på samma gång. Rätt god, men speciell.

Mitt betyg: 4/5
Antal röster: 6

Naive Dark Milk 62% Chocolate Porcini

En till mörk mjölkchoklad som är smaksatt med något så märkligt som Karl Johan-svamp. Det är hyfsat subtilt gjort, men när man vet att det är svamp så känns det verkligen. Föll inte riktigt mig i smaken, men kul att tillverkarna vågar experimentera.

Mitt betyg: 2/5
Antal röster: 1

Valrhona Manjari

En av de två chokladerna som ingick i blindtestet tillsammans med Amadei Chuao. Valrhona Manjari är gjord på en böna från Madagascar och ganska bitter, dammig och lite grusig. Helt ok, men jag föredrar de mer smöriga och blommiga chokladerna.

Mitt betyg: 3/5
Antal röster: 3

Amadei Chuao

En av de två chokladerna som ingick i blindtestet tillsammans med Valrhona Manjari. Amadei Chuao är gjord på en criolloböna från Venezuela och är lite sötare. Jag tyckte inte denna riktigt hade den karaktäristiska Sydamerikanska smaken (därav att blindtestet blev så svårt), men tyckte ändå den var riktigt god.

Mitt betyg: 4/5
Antal röster: 2

Marou Tien Giang 70%

Jag har tidigare recenserat två choklader från Marou men inte just denna. Marous choklad är odlad och tillverkad i Vietnam vilket ger den en kanska distinkt smak. Marou Tien Giang 70% hade en otroligt djup och fyllig smak och var faktiskt min favorit på chokladprovningen. Den hade en ganska märklig konsistens dock, lite mjölig.

Mitt betyg: 5/4
Antal röster: 6

Beschle Lassi

Beschle Lassi har vi ju recenserat tidigare i år. Den är smaksatt med citron, yoghurt och kardemumma och har således en väldigt distinkt smak. Jag tycker den är lite smårolig, men föredrar klassisk choklad. I gruppen var den dock den överlägsna vinnaren!

Mitt betyg: 2,5/5
Antal röster: 10

Gianduja

Gianduja är en nougat, alltså en choklad som blandats ut med hasselnöt. Och jag är ledsen, men jag har så himla svårt för nougat. Det är så himla sötsliskigt. Usch.

Mitt betyg: 1/5
Antal röster: 3

Malmö Chokladfabrik Lakritspulver & Salt

Vi älskar ju Malmö Chokladfabrik, men tyvärr valde man att prova chokladen smaksatt med lakrits och salt. Den är ingenting för oss tyvärr.

Mitt betyg: 1
Antal röster: 4

Haupt Höst

Vi fick även prova Haupt Höst, som är en lakritskula rullad i vit choklad och frystorkad rödbeta, svart vinbär och balsamvinäger. Rätt spexig kombination, men lakrits är ju ingenting för oss tyvärr.

Mitt betyg: 1
Antal röster: Ingick ej i omröstningen.

Fler chokladprovningar jag varit på

Jag har ju varit på ett par chokladprovningar i mina dagar… dessa kan ni läsa om här:

« »

1 kommentar till “Chokladprovning med Chocobean

  1. Riktigt spännande med chokladprovning. Var köper ni alla sorters choklad och hur kan man få tag i dessa online. Jag har börjar med chokladprovning men köper lokal från en chokladfabrik. Det är helt fantastiskt gott och det finns flers olika nyanser som fungerar till min romprovning.

    tips på online sidor där man kan köpa?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *