Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Chokladvandring och pralinworkshop i Bryssel

När jag var i Bryssel härom veckan gick vi jag ju också en chokladvandring med pralinworkshop! Och denna tänkte jag berätta lite mer om idag.

Turen arrangerades av Global Enterprises Tours, som även har ölturer och lite annat spännande. Här på deras hemsida kan ni läsa lite mer om turen. Värt att nämna såhär i bloggsammanhang är också att jag inte är sponsrad utan gick på denna som en helt normal och betalande (nåja, det var trots allt en present från min sambo) privatperson.

Turen började med samling i ett hörn på Grand Place, ett stort torg mitt i den turistigaste delen av Bryssel där chokladbutikerna duggar tätt. Det var en ganska trist februarilördag med snöblandat regn och vi var bara fyra personer (två sällskap) anmälda, och de andra dök inte ens upp. Så det blev en privattur, vilket ju var väldigt lyxigt om man gillar sånt! (Själv kan jag nästan föredra att vara i ett större sällskap, annars måste man vara så himla aktiv och artig mot guiden…)

Tyvärr var vår guide ganska märklig och opeppad – det märktes verkligen att han tyckte det kändes onödigt att gå runt med bara två personer. Det första han gjorde var dessutom att ta oss till en närliggande bar för att bjuda oss på varsin öl som enligt honom skulle smaka choklad (vi kände ingenting). Ganska konstigt tyckte jag som hade väntat mig en finstämd chokladprovning. Sedan försökte han övertala oss att gå på ölvandringen som startade samtidigt istället. Rätt oproffsigt enligt mig. Men vi sade nej tack och det är vi glada över, för det blev faktiskt mycket bättre sedan!

Under 2-3 timmar på eftermiddagen vandrade vi så runt i centrala Bryssel och besökte 5 eller 6 olika chokladbutiker där vi fick smaka på 3-4 göttigheter (mestadels praliner) i varje. Vi började med choklad av ”acceptabel” kvalitet, där vår guide definierade ”acceptabel” som ”bättre än Godiva”. Det gjorde mig nästan lite förnärmad, för jag älskar ju Godiva! Belgien är verkligen chokladsnobbarnas land…

Chocopolis

Chocopolis, där vi började.

Hur som helst: under chokladvandringen höjdes sedan kvalitetsribban ett snäpp för varje chokladbutik vi besökte, för att kulminera i ett besök hos chokladtillverkarnas 2 Rolls-Royce Pierre Marcholini och Mary’s. Under turen berättade vår guide massor om chokladtillverkningsprocessen, olika sorters kakao, lite historia, och mycket mer.

Elisabeth Elisabeth Elisabeth Elisabeth Elisabeth

Bilder från Elisabeth, en av butikerna vi besökte under vandringen.

Mitt i chokladvandringen hade vi också en paus för att genomföra chokladworkshopen! Chokladworkshopen var cirka en timme där vi först fick labba massor med smält choklad och olika toppings.

Chokladworkshop

Mina alster på chokladworkshopen haha!

Sedan fick vi testa på några olika steg i pralintillverkning. Varje steg var liksom förberett som hos en tv-kock, så man fick en crash course i de olika stegen. Inte lika roligt som att göra helt egna praliner från scratch, men ändå kul att få testa på för den som inte gjort praliner förut (vilket jag ju har, läs mer om detta här!).

Chokladworkshop - Praliner

Chokladworkshop - Praliner

Chokladworkshop - Praliner

Bilder från pralintillverkningen.

 

Ja – trots en dålig start så blev det en väldigt trevlig och välsmakande eftermiddag. Denna chokladvandring kostar normalt sett 70 euro, vilket jag kan tycka är lite saftigt. Vi köpte dock hela Brysselresan inklusive flyg, hotell och utflykt i ett förmånligt paket från Travelbird, så där kan man ju hålla utkik efter en bra deal. Eller så kan man ju få den i present 🙂

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *