Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Mary’s i Bryssel

Om besöket hos Pierre Marcolini var som ett besök i en Gucci-butik, så är ett besök hos Mary’s ungefär som ett besök på kungliga slottet – dekadent och oerhört praktfullt! Mary’s grundades av Mary Delluc år 1919, och blev snabbt en favorit hos den belgiska kungen som gick förbi butiken nästan varje dag på väg mellan sina två palats.

Även denna butik besökte vi i pampiga Galeries Royales Saint-Hubert mitt i bryssel, en inglasad arkad. Alla Mary’s butiker är inredda i överdådig Art Deco-stil.

Mary's - Ingång

Mary’s har ett helt outtömligt utbud på olika små chokladbitar, praliner och tryfflar. Här kan man stå länge, länge och insupa den dekadenta affären och botanisera mellan olika göttigheter. Jag såg även något som verkade vara en lyxig variant av Mums-Mums? Jag är inget fan av Mums-Mums, men dessa hade till och med jag kunnat tänka mig att pröva.

Mary's - Praliner Mary's - Mums Mums Mary's - Praliner Mary's - Praliner Mary's - Praliner

De lyxiga pralinerna packas sedan i sanslöst fina presentaskar! Jag köpte med mig deras signature box hem för att ge till nära och kära:

Mary's - Signature Box Presentask

Eftersom vi var där precis innan alla hjärtans dag fanns såklart också ett enormt utbud av olika puttinuttiga hjärt-chokladaskar.

Mary's - Hjärtask

Vi besökte Mary’s som den allra sista anhalten på chokladvandringen. Guiden hade ju berättat att chokladen bara skulle bli bättre och bättre för att kulminera i någon slags ultimat creme de la creme, best of the best, top of the top-choklad. (Men om jag förstod det rätt ansåg han att Mary’s och Pierre Marcolini, som vi besökte precis innan, håller samma extremt höga kvalitet men har lite olika stil och därför passar olika personer. Fast båda passade väldigt bra för mig, kände jag :P)

Här på Mary’s fick vi i alla fall smaka en pralin med champagne och jordgubb. Jag hörde dock personalen säga ”marc de champagne” och insåg snabbt att pralinerna alltså inte innehöll riktig champagne, utan just marc de champagne som ju är en likör som görs på restprodukter från champagnetillverkning – inte alls lika gott, har jag bittert fått erfara vid tidigare tillfällen…

Men! Denna fantastiska underbara pralin-skapelse smakade inte alls spritigt, utan alldeles underbart dekadent gulligt och fräscht av jordgubbe och vit choklad, med en liten extra edge av just marc de champagnen (men inte alls spritigt!).

Ja, besöket på Mary’s var helt enkelt alldeles alldeles underbart, och jag rekommenderar alla att ta sig dit om de har möjligt. Mary’s har butiker i Belgien (Bryssel, Brugge, Antwerpen och La Hulpe) och i USA (2 st i Ohio, av alla ställen).

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *