Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Kladdkakemuffins enligt Leila Lindholm

Idag har jag bakat inget mindre än kladdkakemuffins enligt Leila Lindholms recept! Receptet kommer från Leila Lindholms kommande bok A Piece of Cake och fanns med i Expressen Söndag 6/4 2008.

Receptet ger 12-16 stycken.

Du behöver

2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1/2 dl matolja
2 msk ljus sirap (enligt orginalreceptet 1 dl men jag hade inte så mycket)
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g blockchoklad

Gör så här

1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker lätt och luftigt.
2. Smält smöret, rör ned matolja och sirap. Vänd ned i äggvispet.
3. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt. Vänd ned i smeten.
4. Hacka blockchokladen och smält (enligt receptet i vattenbad, men jag körde latvarianten i mikro). Rör ned i smeten.
5. Dela upp i muffinsformarna. Grädda på 175°C i 12-16 minuter, beroende på hur stora de är. Testa med tandpetare!

Omdöme

Recepet skiljer sig en del från den kladdkaka jag brukar göra, bland annat innehåller mitt recept varken matolja, sirap, bakpulver eller blockchoklad. Och ska jag vara helt ärligt är mitt recept både enklare och godare.

Bakpulvret gör att muffinsen växer, torkar och genast förlorar den där härliga kladdiga känslan. Sirapen var mest kladdig och jobbig att hålla på med och blockchokladen tillförde inte ett skvatt. Värt att nämna är också att dessa muffins höll sig max 12 timmar innan de blev snustorra.
Smaken var det inget fel på, men det var inte värt allt krångel och alla ingredienser när man kan göra minst lika goda enklare.

Svårighetsgrad

Lätt.

Tidsåtgång

15 minuter till smeten, 15 minuter i ugnen. = 30 minuter.

Smak

3 av 5.

Dladdkakemuffins enligt Leila Lindholm

Kladdkakemuffins enligt Leila Lindholm

« »

5 kommentarer till “Kladdkakemuffins enligt Leila Lindholm

  1. Lite kul att du säger att de blev torra direkt, när du inte använde i närheten all sirap?? Kanske det var därför? 😉

    Jag gjorde dessa efter receptet och de blev absolut inte torra…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *