Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Cloetta Fazer delas!

Cloetta Fazer

Den 16 juni tillkännagjordes delningen av ett av Nordens ledande konfektyrbolag: Cloetta Fazer AB. Cloetta Fazer AB bildades år 2000 genom sammanslagningen av Cloetta AB och Fazer-bolagets konfektyrd ivision, och har uppnått en omsättning på hela 352 miljarder kronor (år 2007).

Anledningen till delningen anges i pressmeddelandet vara ”huvudägarnas olika syn på det långsiktiga ägandet och därmed på hur bolaget i framtiden bör utvecklas”.

Delningen kommer fullbordas vid årsskiftet. Då kommer Fazer att grunda nya Fazer konfektyr och ta med försäljningen av Fazer-varumärkena. Dessa utgör idag dryga 40% av Cloetta Fazer ABs svenska omsättning och hit räknas bland annat Dumle, Salta Katten, Marianne, Geisha och Karl Fazer.

Den andra halvan av Cloetta Fazer AB ägs idag av AB Malfors Promotor. De kommer att ta över Cloetta-varumärket och ansöka om börsnotering för nya Cloetta AB. Cloetta kommer att driva vidare bland annat Kexchoklad, Center, Polly och Plopp.

Så, vad betyder detta för oss? I ärlighetens namn tror jag inte att godishyllorna i våra matbutiker kommer att påverkas nämnvärt av denna skilsmässa. Men Cloetta Fazer AB är ju som sagt är ett av våra allra största konfektyrbolag, så är det definitivt en händelse att hålla ögonen på!

Källa: All information hämtad från Cloetta Fazers pressmeddelanden.

« »

1 kommentar till “Cloetta Fazer delas!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *