Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Drömtårta

Idag har jag bakat smarrig drömtårta, det vill säga en rulltårta med choklad och smarrig vit kräm! Receptet kommer från ”Stora boken om bakning”, Ica förlag.

Du behöver

3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning

100 g margarin eller smör
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker

Gör så här

1. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
2. Blanda de torra ingredienserna (potatismjöl, kakao och bakpulver) och sikta ned det i äggsmeten, vispa.
3. Häll den i en långpanna á ca 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper som i sin tur är smort med smör (egentligen ska det räcka med att antingen smörja plåten eller klä den med bakplåtspapper men jag föredrar att göra båda, det är så jobbigt om det fastnar). Bred ut smeten så att lagret blir någorlunda tunt.
4. Gräda mitt i ugnen i 225-250 graders ugnsvärme ca 5 minuter.
5. Strö socker på kakan, lägg ett bakplåtspapper på och vänd hela kakan så att undersidan kommer upp. Lossa försiktigt på det ursprungliga bakplåtspappret.
6. Rör matfettet till fyllningen smidigt (kan eventuellt behövas värmas lite). Tillsätt de övriga ingredienserna till fyllningen (florsockret siktas i) och rör/vispa krämen porös och jämn. Bred krämen på kakan.
7. Rulla ihop kakan.
Förvaras kallt!

Omdöme

Jag funderade lite fram och tillbaka huruvida jag ens skulle publicera detta recept eller ej. Det smakar ju liksom inte överdrivet mycket choklad. Men det är ändå ett väldigt smaskigt bakverk, kanske till och med en av mina favoriter, och det innehåller kakao. Så därmed anser jag drömtårtan kvalificerad till bloggen 🙂

Drömtårtan är lite pillrig att få till, särskilt i rullningsmomentet, och kräver att man är noggrann. Att hasta ihop en drömtårta är inte att rekommendera. Men om man följer receptet och är försiktig så brukar resultatet bli bra! Det är ett recept jag rekommenderar, då kakan verkligen blir – ursäkta uttrycket – skitgod.

Svårighetsgrad

Medel. Kräver noggrannhet.

Tidsåtgång

Ca 30 minuter.

Betyg

4 av 5 🙂

Drömtårta

Drömtårta

« »

4 kommentarer till “Drömtårta

  1. Skulle ju skrivit detta här förstås.. men hamnade visst i maj någonstans, så jag tar om det:

    Mmmm… slurp, den här smarriga sidan trillade jag in på under min resa genom bloggvärlden och den får absolut en klick på bloggtoppen av mig .

    Ha en bra dag .. pssst..lägger dig i favoriter och kommer tillbaka.

    Mvh Kim Marie

  2. Mmm… Vill ha! Har länge tänkt göra en rulltårta men inte riktigt kunnat bestämma mig för vilken. Det finns ju så många! Men nu har jag bestämt mig, det får bli den här! Tack för tipset 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *