Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

På pressfrukost inför lanseringen av Ben & Jerry’s nya smak Fairly Nuts

Glassjätten Ben & Jerry’s lanserar inom kort en ny rättvisemärkt smak vid namn Fairly Nuts. Smaken är ett resultat av företagets smaktävling ”Do the world a flavour”, där alla fans fick möjligheten att skapa en egen Ben & Jerry’s-smak! Det var Toni Gunnison från Wisconsin i USA som vann med sitt förslag, en vaniljglass med caramel och mandel. Fairly Nuts är rättvisemärkt, vilket innebär att alla ingredienser är rättvisemärkta.

I samband med lanseringen besökte grundarduon Ben Cohen och Jerry Greenfield idag Stockholm och jag fick en inbjudan till pressfrukosten som ordnades av Michael Bindefeld AB. Mycket trevligt ordnat var det!

Doreen Månsson var konferencier och intervjuade Ben & Jerry, som berättade om hur allting startade, deras three part mission, varför de brinner för Rättvisemärkt och vilka som är deras egna favoritsmaker!

Cohen & Greenfield möttes i tonåren på en gymnastiklektion, där de enligt egen utsago var de ”fattest, slowest kids”. De kallar sig själva failures, eftersom de misslyckats med sina respektive karriärförsök. De insåg att de om de ville komma någonstans var tvungna att starta sitt eget – och på den vägen är det. Som många redan känner till började de sin karriär inom glassbranschen med begagnat utrustning och en brevkurs.

På frågan om varför glassduon blivit så framgångsrika, svarade de att det är för att de tillverkar glass av hög kvalitet med annorlunda smaker.

Duon pratar även om sin three part mission, som består av följande delarna:
– Product mission: Att tillverka glass. 😀
Economic mission: Att ge vettig avkastning till investerarna.
Social mission: Att spela en aktiv roll i de sociala förutsättningarna vid tillverkningen.

Den nya smaken Fairly Nuts är som sagt Rättvisemärkt och just Rättvisemärkningen är något Ben & Jerry’s jobbar mycket med just nu. De menar att detta är att gå ett steg längre i sin three part mission, och har faktiskt satt upp en deadline för när alla deras smaker skall vara rättvisemärkta – det ligger i slutet av 2011 för Europa, slutet av 2013 för USA som ligger lite efter på rättvisemärktfronten. De rättvisa smaker som finns i Sverige idag är Chunky Monkey och Vanilla Toffee Crunch.

Så vad är glassgubbarnas egna favoriter? Ben Cohens favorit är Chunky Monkey (”Great for breakfast!”) och Jerry Greenfields favorit är Vanilla Toffee Crunch.

Fairly Nuts innehåller ingen choklad 🙁 men kan vara god ändå – hade lite bråttom efter frukosten så hann inte smaka (är sjuk dessutom). Har hur som helst en förpackning i frysen som jag ämnar äta så fort jag får möjlighet!

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *