Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Vit kladdkaka med mörk chokladfrosting och rårörda hallon

Jag tog på mig det ärofyllda uppdraget att fixa efterrätt till tjejernas kräftskiva härom kvällen. Elena hotade med att inte komma om det var något chokladrelaterat 😉 Efter en stunds runtletande bestämde jag mig för att i sedvanlig ordning plocka ihop det bästa från några olika recept. Jag är inspirerad av detta, detta och mitt vanliga kladdkakerecept.

Du behöver:

Kladdkakan:
2 ägg
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
3 msk apelsinjuice (låter konstigt, men behövs verkligen för att ta udden av den värsta sötman!)
ca 100 g vit choklad (Fazers vita block hade jag)
100 g smör

Chokladkrämen:
1,75 dl grädde
150 g mörk choklad (jag hade Marabou Premiums 86%)
20 g smör

Gör så här:

Kladdkakan:
Rör ihop ägg och socker.
Tillsätt vaniljsocker och mjöl och rör mera.
Smält chokladen i vattenbad (obs viktigt! Blir rätt skabbigt i mikron) och smält smöret (det går väl däremot helt ok i mikron :)).
Tillsätt apelsinjuice, smält choklad och smält smör. Vispa ihop till en slät smet.
Smöra och bröa en form i vanlig storlek, helst med löstagbar kant.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter. (Gjorde jag, men kanske är ett annat gradantal/en annan tid mer lämplig… se nedan :))

Chokladkrämen:
Smält choklad, grädde och smör tillsammans i en kastrull på låg värme. Rör casino online runt ordentligt.
Tag av plattan när allt är smält och låt svalna, det ska bli en tjock kräm.
(Jag hade problem med att fettet separerade… så till slut hällde jag helt sonika bort det som separerade.)

Garnera med hallon innan servering. Förvara kakan i kylskåp, men tag ut lite i förväg, annars blir den hård.

Kommentar:

Det här var första gången jag försökte mig på en vit kladdkaka, och jag är faktiskt lite besviken. Den blev inte alls kladdig, utan mest som en tjock sockerkaksbotten. Det kan ha varit för att jag inte följde originalreceptets tidsangivelser – där stod det 30 min på 175 grader. Den kladdkaka jag brukar baka, som typ alltid blir perfekt, ska dock bakas på 200 grader, så jag tyckte det kändes mysko att baka den på 175 och bestämde mig för att köra på som jag brukar. Men jag brukar å andra sidan baka med kakao och inte blockchoklad, så den kanske beter sig annorlunda. Nåväl – med smeten ovanpå och hallonen blev det ändå himla gott – dock väldigt mäktigt. Hallonen utgjorde verkligen en fin och fräsch kontrast.

« »

4 kommentarer till “Vit kladdkaka med mörk chokladfrosting och rårörda hallon

  1. Har också gjort vit kladdkaka för längesen och upplever som du. Sockerka, fast väldigt söt. Man får inte alls det där chokladiga som man annars får.

    Kanske skulle det funka bättre med ett lchf-kladdkakerecept fast att man kör med vit choklad?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *