Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Pralinkurs Bas 1 hos Choco Chocolate

Tidigare i höstas fyllde jag och Elena 25 och firade detta med en gemensam 25-årsfest. Då hade vi bland annat en fantastisk chokladtårta från Gateau som vi ska skriva mer om någon annan gång…

På festen bevisade i vilket fall våra vänner att de känner oss väl genom att pricka in den perfekta presenten för oss chokladnördar – en pralinkurs hos Choco Chocolate.

Choco Chocolate stötte vi egentligen på första gången på Chokladgästabudet 2012, även om vi inte skrev om dem då. Det var även de som stod bakom den förvånansvärt goda hallon- och wasabipralinen som vi smakade på årets Bak- och Chokladfestival.

Pralinkursen vi gick var på nivån ”Bas 1” (det finns många olika fortsättningskurser, läs mer på Choco Chocolates hemsida) och är drygt 1,5 timme lång. Kursen hölls av Alma som driver Choco Chocolate, och hon är typ världshistoriens gulligaste, mest pedagogiska och tålmodiga person. Kursen innehöll både teori (olika kakaosorter, vilken typ av formar är bäst, varför gör man si och så?) och praktik där Alma först visade precis hur man ska göra för att därefter låta oss göra själva.

Vi fick ett basrecept på ganaché (pralinfyllning) och skal. Sedan fick vi själva välja formar och hur vi skulle smaksätta pralinen. Jag och Elena gjorde skitgoda (om jag får lov att säga det själv :D) apelsin- och kanelpraliner formade som hjärtan. De blev jättefina och jätteblanka och såg precis ut som köpepraliner!

Här är det dags för tillverkning av ganaché.

Olika smaksättningar man kunde välja mellan, och även blanda som man vill. Päronlikör, apelsinlikör, kanel, kardemumma, lakrits, citrondroppar, pepparmyntsdroppar, m.m.

Här håller vi på med temperering av chokladen. Det gör man för att pralinerna ska få en blank yta och det går till så att man värmer upp chokladen, för att sedan ganska snabbt kyla ned den igen. Här är ett av de moment där man verkligen måste vara noggrann, för gradantalen som man ska uppnå i de olika stegen är väldigt exakta. 5 sekunder till i mikron, ta tempen, 5 sekunder till, nu var det en halv grad för högt… Ja ni fattar.

Hår håller vi på med att göra själva skalen!

Elena fyllde skalen med pralinfyllning like a baws!

Våra färdiga praliner!!!! Så himla nöjd!!

Med den choklad som blev över gjorde vi chokladbräck, men här tog vi nog priset för världens fulaste chokladbräck hahaha…

Att göra pralinerna kändes så lätt att jag nästan känner att jag skulle kunna göra det hemma. All värmning av chokladen gjordes i mikro. Inga konstiga ingredienser, det enda som man kanske inte har hemma är bra choklad och glukos. Inte överdrivet mycket redskap – du behöver chokladformar, en skrapa (typ som en degskrapa), slickepott, termometer, spritspåsar. Skitenkelt! Och det bästa av allt var att jag kände mig så jäkla duktig som lyckades göra något så fint helt (nåja, nästan) själv!

Mina tankar har ju redan stuckit iväg i stilen ”jag kanske borde göra detta på heltid?!?!” även om jag nog ganska snabbt landade på jorden igen 🙂 Något som vi dock verkligen vill göra är att gå på någon av fortsättningskurserna! Eftersom de är lite längre och lite seriösare är de lite dyrare men det får man väl lov att unna sig. Skulle även vilja skaffa de prylar som man behöver och testa att göra egna praliner hemma. Men det får nog vänta tills jag gått någon kurs själv – om jag känner mig själv rätt skulle jag annars misslyckas fatalt med pralinerna och lessna på hela skiten. 😛

Något som jag verkligen kan rekommendera är att ge bort detta i present till någon! Jag tror nämligen att det är en sån typisk sak som många tycker är jätteroligt men kanske inte vill unna sig själva. Kanske blir de, precis som oss, helt frälsta och vill gå alla kurser sen 🙂

« »

1 kommentar till “Pralinkurs Bas 1 hos Choco Chocolate

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *