Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Choklad- och lingonbröd

Jag blev tipsad av en kompis om bloggen Sara bakar, och ville testa att göra något recept därifrån. Tyvärr fanns inte jättemycket chokladrelaterat, men jag hittade ett choklad- och lingonbröd som jag ville testa. Originalreceptet finns här, jag fick dels räkna om allt till volymmått (alltså… är det normalt att väga sina ingredienser? Jag äger inte ens en hushållsvåg…), sen justerade jag mängden jäst/surdeg. Eftersom jag inte har någon egen surdeg och inte orkade sätta någon så fick jag köpa sån där färdig vetesurdeg från Kronjäst. Tycker egentligen att det är lite töntigt, för det är lite dyrt för att bara innehålla mjöl och vatten, men det man inte har i tid och ork får man ha i plånboken brukar jag säga. Just det, justerade mängden choklad lite för att slippa köpa flera förpackningar.

2 limpor

Du behöver:
5 dl vatten
11 dl vetemjöl
125 g vetesurdeg (= 1 pkt färdig)
2,5 dl fint rågmjöl
1/2 dl kakao
25 g jäst (= 1/2 pkt)
1 msk salt
100 g mörk choklad i bitar (jag hade Ica Selection 72%)
125 g lingon (jag hade frysta)

Gör så här:

1. Om du som jag använder frysta lingon – ta fram dagen innan och tina, låt rinna av på papper eller i ett kaffefilter för att de inte ska vara så blöta.

2. Smula ned jästen. Häll på surdeg, vatten, salt, kakao. Rör/blanda/knåda.

3. Portionera ner rågmjölet, blanda.

4. Portionera ned vetemjölet, blanda.

5. Häll på lingon och choklad i bitar och blanda lite, men inte för mycket.


6. Täck över bunken och låt jäsa i ca 2 h.

7. Knåda ut och forma till två runda bröd.

8. Sätt ugnen på 250 eller 275 grader (250 var max för min ugn…). Medan den värms upp får bröden jäsa lite mer.

9. När ugnen är varm, sänk värmen till 225 grader.

10. Gör om du vill ett snitt i limporna, som en fyrkant.

11. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.Som ni kanske ser så såg mina bröd inte alls ut som i originalreceptet. Det ser ut som att jag hade mycket mer choklad och lingon i mina, trots att jag egentligen hade något mindre choklad. Konstigt.

Degen tycker jag var lite svårarbetad. Innan har haft i lingonen så är den väldigt torr, alldeles för torr för en bröddeg. Sedan blir den väldigt fuktig, men det var svårt att få lingonsaften att gå in i degen på riktigt. När brödet sedan var gräddat kändes det nästan lite degigt – jag funderade på att låta den stå inne lite till, men tror det hade blivit bränt på utsidan då. Det är lingonsaften som gör att det blir lite ”blött”.

Smaken då? Högst intressant. Det var inte på något sätt äckligt, utan det smakar precis som vad det är – bröd med choklad och lingon. Men jag vet inte riktigt vad man ska ha det till. Det är inte något man har pålägg på, och det är inte en efterrättsbulle. Kan tänka mig att den passar bra till ostar. Tyvärr äter jag inte sånt själv, så jag gav bort den ena limpan till mina föräldrar.

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *