Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Aberdeen i chokladens (och ölens) tecken

I helgen var jag med sambon på weekend i Aberdeen, som några av er kanske sett på vår Facebooksida. (Om det är någon som inte följer oss på Facebook så är det dags att börja! Där får ni lite mer liveuppdateringar och ”på språng”-inlägg än i bloggen som ändå är hyfsat genomtänkt. Ni hittar oss här.)

Aberdeen är Skottlands tredje största stad (efter Glasgow och Edinburgh) med ca 230.000 invånare. Anledningen till att vi åkte till Aberdeen, som annars kanske är ett lite otippat weekendresemål, är att sambon är en riktig öl-fantast och ville gå på Brewdogs ”Annual General Mayhem”, dvs deras aktieägarkonferens (som egentligen är mer som en endagsfestival).

Vi anlände till Aberdeen på torsdagseftermiddagen och checkade in på vårt hotell, vi bodde på Holiday Inn Express Aberdeen Exhibition Centre, som låg precis bredvid Aberdeens stora mässhall en bit utanför stan, där AGM:et skulle vara. Hotellet var bra – gratis wifi, frukost och skön säng. Allt man behöver helt enkelt 🙂 Tyvärr låg mässhallen en bit utanför stan (ca 5-6 km) och det visade sig vara helt hopplöst att försöka åka buss in till stan, eftersom de gick väldigt sällan.

När vi kom till hotellet på torsdagskvällen tänkte vi först åka in till stan för att käka en god middag, men vi hade inte tillräckligt med växelpengar för att kunna åka bussen. Så lite trötta och efter flyg-sunkiga gav vi upp och begav oss till hotellets resturang (eller rättare sagt systerhotellet Holiday Inns resturang). Det blev en dekadent mac’n’cheese och en om möjligt ännu mer dekadent chokladkaka med chokladsås, chokladglass och vad jag tror var kondenserad mjölk (?) till efterrätt! Riktigt god var den. Krämig, chokladig, lagom söt. Och en redig portion också. Tänk att man kan få en så bra efterrätt på en i övrigt halvbra hotellresturang!

01 holiday inn cake

Fredagen hade vi vigt åt sightseeing, och med facit i hand kan jag säga att man gott och väl kan göra Aberdeen på en dag. Vi började med att promenera in till stan, via de gamla delarna av Aberdeen. På vägen kollade vi på lite gamla katedraler och nåt universitet.

02 aberdeen

03 aberdeen

Frusna och trötta i fötterna så intog vi en värmande och traditionsenlig fish & chips med en öl till lunch. På eftermiddagen blev det lite shopping, de har de vanliga kedjorna som i alla fall jag gillar när jag är utomlands och saknar i Sverige som Next, New Look, Primark, m.m.

En lite komisk sak är att varenda hus i Aberdeen av någon anledning är grått. Vi såg t o m några röda tegelhus där de gjort fasaden mot gatan och en bit in i grå puts. Hehe. Några engelsmän vi träffade på AGM:et berättade att Aberdeen brukar kallas för ”The Silver City by the Sea”.

04 aberdeen

Självklart hade jag även tittat ut vad det fanns för chokladigt att ta sig för i staden. Två chokladställen dök upp under mina efterforskningar: Cocoa Ooze och Hotel Chocolat. Utan att egentligen veta vad de var så knallade vi såklart dit.

Cocoa Ooze är en kombinerad café och butik där de säljer egengjord choklad (finns även online). Caféet hade en del kul chokladinspirerat, även om jag tycker att de borde renodlat sitt chokladfika – de hade väldigt mycket ”vanlig mat”. Men bland det roligare på menyn stod några olika sorters varm choklad, samt chokladfondue.

05 cocoa ooze

06 cocoa ooze

07 cocoa ooze

”Butiksdelen” av caféet bestod av ett par hyllor med chokladknappar, chokladkakor och lite andra småroliga saker som t ex såna där varm choklad-drycks-pinnar. Chokladknapparna kändes identiska med de som både Valrhona och Chokladfabriken brukar ha. Chokladkakorna fanns i lite roliga smaker, jag köpte på mig tre stycken som jag ska moffa i mig och recensera till er vid tillfälle.

08 cocoa ooze

09 cocoa ooze

Så, jag var lite besviken på Cocoa Ooze – jag trodde det skulle vara mer choklad! Nu kändes det som ett vanligt fik med lite chokladkakor undanstoppade i ett hörn.

Då kändes Hotel Chocolat bra mycket lyxigare. Det var en butik i ett köpcentrum med massor av rolig choklad – både praliner, chokladkakor, och annat. Tyvärr kunde man inte köpa praliner i styck, utan de fanns antingen förpackade med 4-6 av varje sort, eller i totalt blandade askar. Något misstänksamt var att pralinerna hade en hållbarhet på typ ett halvår när vanliga praliner bara håller i 4-10 veckor. Hmm… Hur som helst. Lite E-ämnen har väl ingen dött av så jag plockade på mig lite roliga grejer – både praliner och kakor. Ska recensera även dem när jag har hunnit sätta i mig dem. (Mycket som står på recensionskö nu! Puh!)

10 hotel chocolat

11 hotel cocolat

12 hotel chocolat

På fredagskvällen försökte vi gå till Brewdogbaren, men den var full, så vi gick till Six Degrees North – precis brevid och ett riktigt skönt ställe med gott om plats och normala ljudnivåer. Tog en öl från deras megalånga lista. Sen blev det en middag utan efterrätt (jag vet, vad hände?!) på Giraffe på Union Square.

På lördagen var vi alltså på Brewdogs AGM, som i princip är en stor endagsfestival med typ 4000 bestökare. Det fanns miljontals (kändes det som) sorters öl, mat från foodtrucks, band som spelade och ölprovningar. Ska inte fördjupa mig i det, men här kommer en bild så att ni får en känsla för vad det var:

13 agm

Vid sex-tiden (ja, på eftermiddagen) var lilla jag så uttröttad av de aldrig sinande ölsorterna och den höga ljudnivån att vi bestämde oss för att åka in till stan och fylla på med lite carbs. Det blev middag på Ask Italian på Union Square med en efterföljande chokladmandeltårta med vaniljglass! Mandeln var malen så den gav inget crisp till konsistensen vilket jag väntat, mig, utan kakan var kletig helt igenom och hade istället en god smak av mandeln.

14 ask italian

På söndagen åt vi frukost och åkte hem.

Summa summarum: Aberdeen var kanske inte en stad jag skulle åkt till på en vanlig weekend, eller en stad jag kommer att återvända till för den delen, men det är kul att ha varit där. Något jag är väldigt nöjd med är att jag kollade upp chokladbutiker i förväg – det ska jag göra framöver också. Ser fram emot att pröva chokladen jag köpte. Redan nu kan jag dock säga: EFTERRÄTTERNA! MUMS! Vilket utbud! Så ordentliga, chokladiga och dekadenta! Här har många svenska restauranger något att lära.

« »

5 kommentarer till “Aberdeen i chokladens (och ölens) tecken

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *