Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Kladdkaka med saltlakritston

Vi har ju skrivit flera gånger om hur vi avskyr lakrits. Men sen blev jag bjuden på en jättegod kladdkaka med lakritsantydningar i av en kollega. Sen blev jag bjuden på lite mer lakrits- och choklad hemma hos svärföräldrarna som faktiskt var ätbar så… vi får se var detta ska sluta…

Hur som helst. Jag skulle på middagskalas och blev i egenskap av ”desserternas drottning” (citat och komplimang som jag självfallet stolt tog emot) utsedd till ansvarig för efterrätten. Bestämde mig för att återskapa desserten från den där jobbfesten – kladdkaka med lakrits, gino och glass.

Jag tillbringade rätt mycket tid med att försöka researcha recept till den där lakritskladdkakan. Jag har för mig att min kollega sa att hon bara använde salmiaksalt istället för vanligt salt, men när jag googlade verkade ingen i hela världen ha använt salmiaksalt utan lakritspulver till något. Överallt stod det om salmiaksaltet ”används tillsammans med lakritspulver”. Väldigt förvirrande för en lakritsnybörjare som jag. Så till slut gick jag till Lakritsroten, som för övrigt är en himla fin butik även för oss som egentligen inte gillar lakrits, och köpte saltlakritspulver. Saltlakritspulver är en blandning mellan lakritspulver och salmiaksalt och jag tänkte att jag får väl helt enkelt smaka mig fram på smeten.

Så här i efterhand måste jag säga att det blev riktigt lyckat! Jag kallar det ”ton av saltlakrits” för att den inte smakar jättemycket saltlakrits. Helt enkelt väldigt nybörjarvänlig 🙂 Men givetvis kan man anpassa mängden saltlakritspulver efter hur mycket man gillar saltlakrits.

Christinas kladdkaka med ton av saltlakrits

Du behöver:
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
ca 1-1,25 tsk saltlakritspulver hade jag i – som sagt, smaka på smeten och prova dig fram!
smör och ströbröd till formen

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret så att det blir så gott som flytande.
3. Vispa ihop ägg och socker.
4. Vispa ned övriga ingredienser, förutom saltlakritspulvret.
5. Tillsätt saltlakritspulvret, max 0,5 tsk åt gången, vispa och smaka av däremellan. Sluta när du känner att du har fått en lagom mängd 🙂
6. Häll ner smeten i en form, gärna med löstagbar kant.
7. Grädda i ca 30 minuter. Mot slutet är det bra att testa med en tandpetare eller annan sticka så att du får rätt nivå av kladdighet.
8. Låt svalna. Och tänk på att kladdkaka ju bara blir bättre ju längre den får stå! Perfekt alltså att göra dagen innan den ska serveras 🙂

Dum som jag var glömde jag bort att fotografera kladdkakan. Jäkligt oproffsigt måste jag säga 🙁 Det berodde på att jag serverade den tillsammans med gino (bär med vit choklad bakade i ugn) och vaniljglass och tyckte att det skulle se mycket roligare ut än bara kakan. Och sen när det väl var middag var jag för upptagen med mitt trevliga sällskap för att komma ihåg att fotografera. Men som sagt, ser ut som en vanlig kladdkaka. Som tröst kan ni få en bild på lakritspulvret!

« »

1 kommentar till “Kladdkaka med saltlakritston

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *