Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Chokladtryffelkaka med cream cheese och hallon

Det här skulle egentligen bli ”Marmorerade brownies med hallon” (receptet kommer från Tasteline) men konsistensen är inte ens i närheten av att kvalificeras som en brownie enligt mig. Konsistensen är snarare lik en tryffelkaka så jag beslutade mig att kalla den för precis vad det är: Chokladtryffelkaka med cream cheese och hallon.

Du behöver:

Browniesmet
300 gram choklad, Minst 50% cacaohalt
200 gram smör
2 dl socker
4 st ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Cream cheese-smet
200 gram cream cheese
0,5 dl socker
1 st ägg

2 dl hallon

Gör så här:

1. Smörj och mjöla en ugnsform, ca 20 x 30 cm.

2. Smält sedan choklad och smör i en skål i mikron, eller i en kastrull på spisen.

3. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt. Rör ned chokladblandningen och tillsätt därefter mjöl och vaniljsocker.

4. Vispa sedan i en annan skål ihop cream cheese-smeten.

5. Häll chokladsmeten i formen och bred sedan ut cream cheese-smeten ovanpå. Dra några drag med en kniv i smeten så att massorna blandas lätt. Avsluta med att försiktigt trycka ned hallonen.

6. Grädda ca 25 min i 175 grader.

Jag blev inte riktigt klok på denna när jag höll på att grädda den, för efter 20 minuter som det står i originalreceptet var den fortfarande bara smet. Jag kollade runt lite och såg att brownies ofta brukar gräddas 20-25-30 minuter på 175 grader, så det var egentligen inget konstigt med det. Jag lät den gå fem minuter extra men den kändes fortfarande inte ”bakad” när jag tog ut den. Inte heller efter att ha svalnat fick den vad jag tycker är browniekonsistens, utan den kändes verkligen som en tryffelkaka.

Nåväl. Trots att konsistensen blev ”misslyckad” (eller kanske bara annorlunda än väntat?) blev detta en mycket god kaka. Konsistensen är seg och mjuk och krämig som en tryffel. Chokladsmaken är tydlig och klar, men det beror såklart helt på vilken choklad du använder. (Jag använde Odenses mörka bakchoklad.) Kakan blir dock oerhört kompakt och mäktig, något som lättas upp till viss del av cream cheese-delen och hallonen (tack och lov).

Summa summarum: Kul att testa något nytt! Kanske lite väl kompakt. God smak. Bra med hallon för fräschören.

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *