Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Chokladfabrikens semlor 2016

Ni har väl inte missat att det är fettisdagen imorgon? Semlor är ju tyvärr inte världens chokladigaste bakverk, så tur är väl då att Chokladfabriken finns och gör sin egen tolkning av semlorna. Jag och Elena har naturligtvis varit där och semlat (är det ett riktigt ord? om inte, så uppfinner jag det nu!) för att kunna rapportera till eder, kära läsare.

Chokladfabriken har i år två sorters semlor:

  1. Chokladsemla: Vetebulle med kardemumma, chokladmandelmassa, vispad grädde.
  2. Amarettosemla: Vetebulle med kardemumma, amarettomandelmassa, vispad chokladgrädde.

Semlor från Chokladfabriken
Chokladsemlan till vänster, och amarettosemlan till höger.

Chokladsemla

Vetebulle med kardemumma, chokladmandelmassa, vispad grädde.

Mycket gott bröd med god kardemummasmak – detta är något helt annat än den trötta semlebullen man kan köpa på Ica. Även grädden känns fräsch och god. Ja, ni hör ju själva hur galet det låter. Grädde? Fräscht?! Detta är något alldeles, alldeles extra.

Sen kommer vi till det viktiga i sammanhanget: chokladmandelmassan. Först hittar vi den knappt och sedan märker vi knappt någon skillnad. Men när vi får med en ordentlig bit av den så blir vi glatt överraskade: den är härligt chokladig med hela chokladbitar i! Den smakar inte alls mandelmassa, vilket gör i alla fall mig glad.

Sammanfattningsvis: Detta var en kul liten twist på den vanliga semlan, och en väldigt bra semla för den delen. Men för chocoholics som oss så är det inte på långa vägar tillräckligt mycket choklad.

Chokladfabrikens Chokladsemla

Amarettosemla

Vetebulle med kardemumma, amarettomandelmassa, vispad chokladgrädde.

Här gäller samma sak med bullen – god och välbakad.

Bullen ackompanjeras av en riktigt ljuvlig chokladgrädde. Åh. Jag skulle kunna äta bara den med sked. Det blir som en chokladmousse light, och chokladen är av riktigt bra kvalitet. Helt underbart.

Mandelmassan i denna bulle har vi tyvärr svårare för, då den har en väldigt påträngande smak av mandel. Vilket kanske inte är så konstigt, eftersom Amaretto är mandellikör. Det är dessutom riktigt rikligt med mandelmassa – tjockt och brett. Faktum är att kalaset slutar med att jag glupskt slevar i mig chokladgrädden, men att vi lämnar den underliggande bullen med mandelmassan.

Chokladfabrikens Amarettosemla

Sammanfattning: Semlornas semla?

Rent konceptuellt så förstår jag Chokladfabrikens tanke bakom de båda semlorna. Typ att det ska vara lagom mycket choklad för att vanliga peeps och inte bara chocoholictomtar som vi och ni ska älska. Och kanske att inte göra för mycket avsteg från den traditionella semlan?

Men, enligt oss så är den optimala semlan följande:  Chokladfabrikens smarriga bulle med den göttiga chokladmandelmassan från chokladsemlan, tillsammans med den himmelska chokladgrädden från amarettosemlan. Inget jävla trams. Choklad. Livet. 🙂

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *