Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Magnumglassar vi minns, del 1: 1990-tal

Nu är det bara några få skälvande dagar kvar av vintern, i alla fall om man ser till kalendern 🙂 Såhär på våren och sommaren älskar väl de flesta av oss att äta glass? Och när man är på språng, då är GB:s Magnum en klassiker! GB har en fin och rolig Nostalgi-sektion på sin hemsida, som inspirerade mig till att göra en tillbakablick på några Magnumglassar genom tiderna! (Vi är ej sponsrade, bara stora fan.)

När jag började skriva detta inlägg tänkte jag att det skulle bli en snabb listning över alla Magnumsorter som funnits. Men när jag började läsa på insåg jag att det funnits långt många fler Magnumsorter än vad jag trott! Faktum är att Magnum är den glass som funnits i fler varianter – cirka 50 olika. Det blev helt enkelt för mycket för ett inlägg, så jag bestämde mig för att göra en liten inläggs-serie istället! (Återigen, ej sponsrad… tyvärr! :P)

Idag ska vi börja med att titta närmare på hur allt startade! Jag misstänker att många i min ålder och yngre tror att Magnum är en sån där GB-klassiker som funnits sedan glasstidernas begynnelse. Det gjorde i alla fall jag! Men Magnumglassen dök faktiskt upp först i slutet på 80-talet. 1987 lanserades Magnums motsvarighet i England, och först 1989 kom den till Sverige. Det var Magnum Classic. Här är 1989 års glasskarta där ni hittar den högst upp till höger.

GB Glasskarta - Magnum - 1989

Glassen blev ofantligt populär och efterfrågan fullkomligt exploderade! Man jobbade helger och nätter på fabriken för att möta det oförutsedda trycket. 1992 fick man en ny och modernare produktionslinje på plats, som gjorde att man också kunde börja exportera Magnum.

1992 lanserades Magnums första variation: Magnum Mandel! Här är 1992 års glasskarta, med Magnum:arna i mitten.

GB glasskarta - Magnum 1992

1993 dyker något väldigt intressant upp på glasskartan: Magnum Choklad. Jag är typ i chock. Hur kan jag inte hört talas om denna?! Den verkar ha funnits 1993-1997, men jag minns den inte alls. Vilket är väldigt märkligt. Är det någon av er som känner till denna?

1993 års glasskarta:

GB glasskarta - Magnum - 1993
1994 fick de också sällskap av Magnum White och Magnum-struten. 1997 kom även Magnum Mandel strut. 1994 års glasskarta:

GB Glasskarta - Magnum - 1994

1998 och 1999 började det hända grejer! 1998 kom Magnum Ego, med bärsås och nötter. Jag minns att jag åt Magnum Ego i min kompis mammas bil när vi blev skjutsade någonstans och att det smulade något helt förskräckligt. Smakmässigt är det ingenting särskilt jag minns heller. Magnum Ego fanns inte så länge utan såldes bara i cirka två år. Inget man saknade kanske?

1999 kom Magnum Double Caramel, med dubbla lager choklad och kolasås däremellan. Den har jag faktiskt aldrig ätit, trots att den har funnits i flera omgångar till och från! Helt enkelt eftersom jag inte gillar kola.

Glasskarta anno 1999:

GB Glasskarta - Magnum - 1999

Året efter, år 2000, blev det riktigt intressant. Då kom Magnum Double Chocolate, som visserligen var för jävlig att äta (kladd, kladd, kladd), men som å andra sidan verkligen skickade en på en resa till sjunde chokladhimlen. Tyvärr blev denna fantastiska uppenbarelse inte så populär som förtjänat. Jag minns t ex att många oförstående klasskompisar kallade den ”för mäktig”. Själv tyckte jag att de var helt knäppa, såklart. Hur som helst – glassen blev liksom lite missförstådd och fick bara leva ett ynka år i Sverige. Och det är skandal, om ni frågar mig! (Minns ni att jag startade en namninsamling för att få tillbaka Magnum Double Chocolate? Hehe.) Som tur är, så stöter man ibland fortfarande på denna utomlands! Och då är det ju bara att gå loss fullkomligt. Den finns ibland även i flerpack i matbutikerna, så håll utkik i glassdisken!
Magnum Double Chocolate

Med denna chokladbonanza så avslutar vi dagens inlägg. Den spännande fortsättningen följer på torsdag! Och då kommer vi att komma in på det verkligt spännande – alla roliga Limited Edition som funnits under 2000-talet. 🙂

Vilken är er favorit hittills?

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *