Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Choklad & miljö, del 1: Palmolja

Palmer, dock inte de som tillverkar palmolja

Choklad är tyvärr ofta en rätt stor miljöbov. Problemen med kakaoproduktionen och chokladtillverkningen är många och av vitt skilda typer, men två av de största är skövlingen av regnskog för att kunna odla kakao, och det utbredda användandet av palmolja som producerats under dåliga omständigheter.

Som chokladälskare finns det flera olika sätt att minska sina miljöavtryck. Det ena är att äta mindre choklad, men det känns ju inte särskilt aktuellt. Det andra är att äta rätt choklad, det vill säga den med minst miljöpåverkan. Att äta rätt choklad är dock verkligen en djungel och vi är långt ifrån guds bästa barn när det gäller detta. Men det är helt klart någonting vi vill bli bättre på – så att vi också kan hjälpa till att sprida kunskap och driva efterfrågan på ansvarsfullt producerad choklad.

Vi kommer därför att ha en liten crash course i vad man tänka på när man väljer choklad. I dagens första del kommer vi att titta närmare på en väldigt omdebatterad ingrediens i många choklader, nämligen palmolja.

Palmoljans vara eller icke vara

Palmolja är en vegetabilisk olja som utvinns från oljepalmens frukter. Palmoljan är väldigt versatil och används i allt från kex, glass och fyllningar i chokladbitar till kosmetik, rengöringsmedel, tvål och djurfoder. Användandet brukar syfta till att bibehålla textur, smak och hållbarhet i produkten.

Efterfrågan av och därmed produktionen av palmolja har ökat lavinartat under de senaste åren. När palmoljeplantagen breder ut sig, skövlas tyvärr ofta mycket värdefull regnskog om inte allt sköts rätt. Detta, i kombination med vissa hälsobetänkligheter (palmolja innehåller en del mättat fett), gör att många som anser sig miljömedvetna ryggar tillbaka så fort de läser palmolja på förpackningen.

Men det är inte riktigt så enkelt. Dels så är palmolja faktiskt det allra effektivaste alternativet med de egenskaper som man efterfrågar. Alternativet till palmolja är oftast att använda raps- eller solrosolja istället, men de är mycket mer resurs- och ytkrävande än palmoljan. Faktum är att oljepalmen producerar 6-10 gånger mer palmolja per ytenhet än t ex raps och solros. Den kräver dessutom mindre vatten, gödning och bekämpningsmedel än andra oljeväxter. Det innebär att palmoljan ändå är det bästa alternativet, både rent ekonomiskt men även ur en miljöaspekt. (Och när det gäller hälsobetänkligheterna så är palmolja knappast värre än något annat mättat fett.)

Många, t ex WWF, menar även att vi i Sverige och resten av Europa ligger såpass långt i framkant vad gäller hållbarhet och miljö, att vi har ett visst ansvar att driva efterfrågan av ansvarsfullt producerad palmolja. De största konsumenterna av palmolja är annars nämligen Indien och Kina, och i dessa länder ligger fokus inte (ännu) på hållbarhet. Det innebär att vi som konsumenter bör ställa större krav på de företag som använder palmolja i sina produkter när det gäller att den palmoljan ska vara tillverkad på ett ansvarsfullt sätt – och det gör man genom certifieringar.

Certifierad palmolja

Det finns egentligen bara en välkänd certifiering för palmolja – RSPO. Hållbarhetscertifieringen RSPO togs fram tillsammans med WWF. RSPO-märkningen har dock varit i blåsväder ett flertal gånger och kritiserats av både Greenpeace och Naturskyddsföreningen. Exempelvis så tillåter RSPO både regnskogsskövling, och användande av bekämpningsmedlet parakvat (som är förbjudet i EU på grund av de höga gifthalterna).

Så ja… det är lätt att bli uppgiven. Men jag känner i alla fall så här: RSPO är den enda egentliga märkning som finns idag. Det är det vi har att gå på. Att äta RSPO-märkt palmolja är många gånger bättre än att äta helt ocertifierad palmolja.

Sedan hoppas vi såklart att det kommer nya, bättre och striktare märkningar. Och då kommer vi göra allt vi kan för att påverka våra chokladtillverkade till att använda den bästa palmoljan som finns.

RSPO, certifiering för palmolja

Källor / Mer läsning

Greenpeace
Naturskyddsföreningen
Livsmedelsföretagen
WWF

Vad tycker ni?

Ja, palmoljan är ju minst sagt en omdebatterad ingrediens och vi tycker det är svårt att ha en stark ståndpunkt (utöver att man inte borde äta produkter med ej certifierad palmolja). Vi är därför extra nyfikna på hur ni läsare tänker och resonerar kring detta!

Hur resonerar ni kring palmoljans vara eller icke vara?

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *