Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Malmö Chokladfabrik Esmeralda Ecuador 68%

Malmö Chokladfabrik Esmeralda Ecuador 68% är en av Malmö Chokladfabriks tre bean-to-bar-choklader. Med bean-to-bar menas att de gjort chokladen direkt från kakaobönan, istället för att köpa in choklad från en annan aktör och sedan göra sin egen choklad av den. Man har kapat ett steg i kedjan helt enkelt.

Detta gör också att vi får veta väldigt mycket mer om kakaobönan bakom chokladen vilket är kul! Denna choklad är gjord av en kakaoböna som heter ”Arriba” som är en sorts Forasteroböna, och bönan är odlad i Ecuador. Den har skördats under november-december, rostats vid 135 grader i 80 minuter och conchats i 20-24 timmar. Och till denna chokladkaka på 80 gram har det gått åt 50 kakaobönor!

Esmeralda Ecuador innehåller dessutom inget trams, utan endast kakaomassa, rörsocker och kakaosmör. We like 🙂

Malmö Chokladfabrik Esmeralda Ecuador 68%

Smaken då? Jo, smakmässigt påminner den lite om Malmö Chokladfabrik Dominikanska republiken, som vi recenserade för ett tag sedan. Den är väldigt blommig och fruktig på ett sätt som tar för sig, men kanske något mer nedtonad. Tonerna är väldigt typiska för kakaobönor från Sydamerika, som är en personlig favorit. Denna går därför hem väldigt bra 🙂

Och just detta att karaktären på bönorna verkligen kommer fram på detta fantastiska sätt beror ju på att man som sagt inte täckt dem med en massa krimskrams-ingredienser. En förebild för alla chokladtillverkare tycker jag – vi kommer skriva mer om detta och vad som egentligen avgör chokladens kvalitet framöver. Så stay tuned. 🙂

Tidigare recensioner av Malmö Chokladfabrik

Detta inlägg innehåller produktprover från Malmö Chokladfabrik, men alla åsikter om produkterna är såklart mina egna.

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *