Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Chokladbloggens julklappstips

Nedräkningen till jul är i full gång! Bara 23 dagar kvar… Har du kommit igång med julklappsshoppingen eller har du liksom jag kanske lite svårt att få tummen ur? Oavsett vilket så tänkte jag idag ge er lite chokladiga julklappstips!

chritmas-gift

Chokladmassage

Till den som gillar att bli bortskämd och omhändertagen.

Idag har många ställen runt om i landet chokladmassage, där man blir masserad med en olja som innehåller kakao. Jag har aldrig varit på en, men det verkar otroligt härligt! Kakaobönan är ju en riktig mirakelböna som höjer serotoninhalten och frigör endorfiner oavsett genom vilket sinne den intas. Ett presentkort på en chokladmassage är den perfekta julklappen – ett riktigt treat sådär mitt i vintern!

Chokladprovning

Till den som är intresserad av mat och smaker.

Letar du julklapp till någon som är intresserad av mat, olika smaker och råvarors ursprung men kanske inte vet så mycket om choklad? Då är en chokladprovning den perfekta presenten! På en chokladprovning får man lära sig om kakaons ursprung, tillverkningsprocessen och smaka massor av härliga choklader – och prata om varför de smakar som de gör. Kan ges som ett presentkort, men kanske är trevligast att helt enkelt boka in ett tillfälle och gå tillsammans?

Chokladprovning med Chocobean

Chokladask

Till gottegrisen.

En chokladask är en lite lurig present som lätt får givaren att framstå som oengagerad. Men misströsta inte! Om man gör det rätt så kan en chokladask vara en helt underbar present. Följ vår guide från tidigare i höstas för att hamna på rätt sida.

godiva

Kakaonibs

Till hälsofreaket som gillar att experimentera i köket.

Detta julklappstips är kanske lite otippat:

Kakaonibs (cacao nibs på engelska) är krossade kakaobönor som fermenterats, torkats och rostats. Kakaonibs är en riktig superfood som innehåller så gott som alla vitaminer man behöver, men extra mycket magnesium, järn och antioxidanter. Kakaonibs innehåller även ett gäng humör- och prestationshöjare såsom PEA, anandamid och theobromin.

I sin naturliga form så smakar kakaonibs lite chokladigt, men är också ganska bittert. Riktiga fantaster snacksar på dem direkt ur påsen, men om detta känns för hardcore så är alternativen oändliga: de kan användas i trailmix, i energibollar, i müslin, i maten, i bakverket, ja bara fantasin sätter gränser egentligen.

En kul och annorlunda julklapp till den hälsointresserade! Lägg i en fin burk bara för påsarna är inte superinspirerande 😉

Cacao Nibs

En härlig choklad- eller bakbok

Till den choklad- eller bakintresserade. Beror helt på boken!

En härlig bok är en klassisk julklapp! Idag svämmar bokhandlarna över av mer eller mindre specialiserade bak- och chokladböcker, men några böcker jag är extra nyfiken på:

 • Choklad – mer av det goda av Jan Hedh
 • Choklad : Råchoklad, praliner & tryfflar, kakor & desserter, drycker & glas av Elisabeth Johansson
 • Chicolat : kärlek, choklad & saltstänkta hav av Sofia Rydemalmån Stockholm till den lilla ön
 • Mug Cakes choklad : Färdiga på 2 minuter i mikron! av Sandra Mahut
 • Choklad av Elisabeth Johansson
 • 100% choklad

Böcker

Något hembakat

Till vem som helst – kanske allra helst den stressade.

Ibland får man för sig att en julklapp är bättre ju dyrare den är. Men glöm inte: De allra flesta av oss lever ett ganska stressigt vardagsliv där tid är en bristvara. Att få en julklapp som någon verkligen lagt ned tid och kärlek på, är det allra finaste man kan få! Så om du är en av de som har möjlighet att lägga ned lite extra tid (men kanske inte pengar), så är vårt allra bästa julklappstips något hembakat eller hemlagat! Några exempel:

 • Härliga chokladrutor eller muffins i en vacker låda
 • Chokladskorpor i en fin burk
 • Chocolate chip cookies i en fin burk
 • Hemlagad saft
 • Hemlagad sylt
 • Hemgjord granola med cacao nibs

cookies

 Ja, det var våra allra bästa choklad-julklappstips! Vad ger ni i julklapp i år? Lämna gärna tips i kommentarerna 🙂

« »

2 kommentarer till “Chokladbloggens julklappstips

 1. Chokladaskarna från Lily O’Briens är inte helt fel för den som vill ha alternativ till den trista Aladdin-asken

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *