Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Chokladsvep #3

Dags för en recap av vad som hänt i chokladvärlden de senaste månaderna!

Odense & Fazer Premium vinnare i Allt om Mat:s test av bakchoklad.

Tidigare i höst testade Allt om Mat bakchoklad genom att baka kladdkaka.

Vann gjorde Odenses mörka 70%-iga choklad (som jag själv brukar använda!) och Fazer Permium märk choklad.

Sist kom Fazer Mörk Block Dekor (bara namnet gör mig skeptisk, denna får tydligen inte ens kallas choklad…?) och Marabou mörk choklad (också förståeligt, denna är riktigt sunkig).

Dyrast var Lindt Dessert 70%, vars kilopris var mer än dubbelt så högt som vinnarchokladerna.

Intressant var också att Fazer Premium och Fazer Mörk Block Dekor tydligen kostar exakt lika mycket trots att de uppenbart skiljer så mycket i kvalitet.

Konsumenter pressar storföretagen att börja redovisa kakaoursprung

I senaste numret av Journal Chocolat skriver Per-Olof von Brömsen om att man har kunnat märka av ett viktigt skifte i konsumentbeteende, där konsumenter börjar kräva att få veta mer om innehållet i sin choklad – både när det gäller kakaon och övriga ingredienser. Detta uppges ha gått så långt att många storföretag såsom Lindt och Nestlé har känt av en avmattning i försäljningen, eftersom de som bekant inte är superduktiga på att berätta varifrån de fått sin kakao, eller någon annan ingrediens för den delen.

Därför lanserar nu allt fler företag ursprungsmärkta choklader men även bean-to-bar-choklader. Nestlé och Godiva har båda släppt sådana kollektioner i år, och jag skulle inte bli förvånad om fler hakar på trenden under 2017! En välbehövlig vändning i branschen.

Kor uppfödda på choklad ger exklusivt kött

Okej, dags för detta chokladsveps märkligaste snackis: En bonde i australien ger sina Waguy-kor 1-2 kilo choklad varje dag! Chokladen gör så att djuren växer långsammare vilket ger ett saftigare och mer marmorerat kött. Jag vet inte om jag ska tycka att det låter underbart att få äta så mycket choklad, eller om det faktiskt är ganska hemskt att mata djuren med något som bromsar tillväxten (det kan väl inte vara helt nyttigt?).

Läs mer:
Lantbrukets affärstidning
Sveriges radio

Nestlé uppfinner lågsocker-choklad

En av de nyheter som fått allra mest uppmärksamhet under de senaste veckorna är Nestlés upptäckt av hur man kan reducera sockermängden utan att minska den upplevda sötman. De har upptäckt ett sätt att strukturera socker i choklad (och säkert annat godis) på ett sätt som gör att sockret lösas upp snabbare – och då upplever vi det som sötare, vilket gör att man kan använda mindre socker.

Läs mer

Ja, det är ungefär det vi snappat upp under de senaste månaderna. Saknar ni någon stor snackis? Tipsa oss i kommentarerna 🙂

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *